„Ha tízszer ennyi nyugdíjam lenne, akkor is vállalnék fellépést”

Pásztor Erzsit, aki 81 évesen is rendszeresen játszik, a 168 óra kérdezte az aktív nyugdíjas élet mindennapjairól, örömeiről és esetleges bánatáról.

Noha vélhetően a legtöbben a Szomszédok filmsorozat Janka nénijeként ismerték meg, a Kossuth-díjas színésznő gazdag színházi és filmes pályát tudhat a magáénak. Játszott Sopronban, Pécsen, a Madách Színházban és a Turay Ida Színházban, de jelenleg, 81 évesen is színpadra lép a Karinthy Színházban és a Játékszínben. Havonta tíz előadást játszik és néha szinkronmunkát is vállal.

pasztorezsi.jpg                                Pásztor Erzsi 

Részben átlagos nyugdíjas életet él egy hatodik emeleti panellakásban, „sok mindenben átlagos az életem. Egyedül élek, főzök magamra, kiváltom a patikában az ötféle gyógyszeremet, eljárok vásárolni” – meséli az interjúban. Másrészt, mivel még mindig dolgozik némi „luxust” is megengedhet magának: „Beszereltettem a klímát, mert déli fekvésű a lakás, és nyáron kibírhatatlanul meleg van. Háromhetente megyek fodrászhoz, járok pedikűröshöz is. Hetente egyszer jön hozzám egy takarítónő, hogy rendben tartsa a lakást. Hát hol engedheti meg magának ezt egy kisnyugdíjas? Én se tehetném meg a 110 ezer forintos nyugdíjamból” – sorolja a színésznő.

A színházi munka alapvetően nem pénzkérdés nála, „ha tízszer ennyi nyugdíjam lenne, akkor is vállalnék fellépést. Mert imádom, ez az életem. Csak kevesebbet, mint most”. Amikor aznap este nem játszik, délután öt körül feszengeni kezd, „benne van a véremben, hogy estére kell csúcsformában lennem. Na, ez sem tipikus nyugdíjas vonás” – meséli.

pasztor_erzsi_168_ora.jpgAz sem zavarja, hogy nem lett nemzet színésze: „Pontosan tudom, hogyan kerülnek be a kollégák ebbe a körbe. Nagyon sokan megérdemelnék, hogy a nemzet színészei legyenek, de érthető, hogy a tagok elsősorban a barátaik közül választanak újakat. Fölösleges lenne ezen keseregni” – fogalmaz.

Mint kiderül a beszélgetésből, elégedett a helyzetével, de idő kellett, mire megtanulta, hogy minden helyzetben meglássa a jót. „Én már hosszú évekkel ezelőtt ráneveltem magam arra, hogy ne vágyjak olyan dologra, ami elérhetetlen. Fiatalkoromban rengeteg szerepálmom volt. Sokat csalódtam. Aztán elkezdtem mondogatni magamnak, nem érdemes ácsingózni szerepek után. Ha valamit nem kapok meg, akkor legalább nem bukhatok meg benne” – mondja.

Foglalkoztatja a közélet, világéletében balos gondolkodású volt, „megindít az emberek szenvedése” – mondja, de az interjúban nem akar politizálni. Annyit azonban megoszt, hogy „a helyzettel vagyok elégedetlen. Elkeserít, amit magam körül látok, nagyon sajnálom a fiatalokat, hogy egy ilyen világban kell felnőniük. Mindig eljárok szavazni, fontos, hogy kifejezzem a véleményemet. Jövőre is elmegyek, de azt még nem tudom, kire voksolok”.

Az interjúból az is megtudható, mennyire állt hozzá közel Janka néni szerepe, aki egy rosszmájú, iszákos, hazudozós asszony volt, milyen felkérésre mondott legutóbb nemet az egyik kereskedelmi csatornánál, és milyen „atrocitások” érik mindmáig Janka néniként.

A teljes interjú itt olvasható.

Kapcsolódó cikkek

Pásztor Erzsi: „A jókedvet magamnak csinálom”

süti beállítások módosítása