Premierajánló – Ami a lelkeket illeti

A hét altalunk ajánlott bemutatói a tisztánlátást célozzák, legyen az a férfitekintettől való megszabadulás, a pszichoanalízis, Döbrögi esete vagy akár maga az ördög.

Qeendom / Artus Stúdió / r: Szabó veronika / november 24. 20 óra

Hét lény, hét női test. Szüzek, királynők, bölcsek, anyák és harcosok. Megjelennek neked és általad. Megelevenednek fantáziáidból és visszaveszik, ami az övék – olvasható az előadás színlapján. Az előadás explicit szexualitást és meztelenséget tartalmaz. Az előadás szereplői Borsos Luca, Julia Jakubowska, Kemény Rozália, Lakos Fanni, Lori Baldwin, Makra Viktória és Sarah Günther.

queendom.jpg

A Queendom a kortárs színház, a fizikai színház és a dragshowk metszéspontján egyensúlyoz. Improvizációkra épül előre lefektetett játékszabályok mentén, így minden este új előadás születik, amelynek a nézői jelenlét fontos alkotója. Női- és férfiábrázolásokat vonultat fel a reneszánsztól a mai popkultúráig. Szerepeket mutat be és vetít egymásra, amíg a határvonalak elmosódnak, és a néző tekintete rajzolhatja őket újra.

Az ördög / Karinthy Színház / r: Balikó Tamás és Szabó P. Szilveszter / november 24. 19 óra

A Molnár Ferenc darabjából készült előadásnak különös története van a Karinthy Színházban. A teátrum Balikó Tamás rendezésében és címszereplésével négy évvel ezelőtt mutatta be, ám Balikó Tamás halála után levette a műsorról. Most Szabó P. Szilveszter állította színpadra ismét Balikó Tamás rendezéséből kiindulva. A régi-új szereposztásban Schlanger András, Gubás Gabi, Szabó P. Szilveszter, Balázsovits Edit, Balázs Andrea és Honti György szerepel.

ordog.jpg                                      Szabó P. Szilveszter és Balikó Tamás a 2013-as előadásban

Vajon ki ez a monoklis, gunyoros, titokzatos úriember, aki egy festőműterem foteljéből emelkedik ki, a kandalló lobogó lángjai mellől. Ő Molnár Ferenc a világhírű író? Vagy csak egyik legsikerültebb vígjátékának hírhedt címszereplője? Legyen elég ennyi: ő Az ördög. Akkor jelenik meg, amikor a helyzet a legkényesebben kétértelmű. A gyönyörű Jolán a fiatal, jóképű szerelmes festő műtermében festeti magát! Fülledt az erotika. Az ördög azt sem tudja mivé fajul a helyzet – áll a színlapon.

Ferenczi és Freud / Spinoza Színház / r: Czeizel Gábor / november 25. 19 óra

Ferenczi Sándor, Freud munkatársa, később kiszemelt utódja lett. Ferenczi hozta ki Freud tudományát a bécsi magányosságból és szórta szét a nagyvilágban. Freud és Ferenczi kapcsolatát azonban egy végzetes négyszög felborította. E négyszögből fakadó dráma bemutatja a pszichoanalízis születését és a gyerekcipőből adódó buktatókat is.

Sándor Anna szövegét Czeizel Gábor állította színpadra, akinek a munkáját dramaturgként Lőkös Ildikó segítette. Freudot Székhelyi József, Ferenczit Gémes Antos, Izabellát Takács Katalin játssza az előadásban.

ferenczi-es-freud-474-279-100907.jpeg                                               Ferenczi Sándor és Freud

Lúdas Matyi / Mesebolt Bábszínház, Természetes Vészek Kollektíva / helyszín: Mesebolt Bábszínház, Szombathely / r: Veres András / november 26. 10 óra

Fazekas Mihály alkotását mindenki ismeri, Matyi alakját felnőtt és gyerek egyaránt régi ismerősként tartja számon. A ravasz legény és a kapzsi földesúr, Döbrögi története a magyar irodalom egyik legbecsesebb kincse. A Mesebolt Bábszínház új előadása bábokkal, maszkokkal kelti életre a jól ismert szereplőket, sok zenével és kalanddal.

A szombathelyi előadás szövegkönyvét Fazekas Mihályon túl Szálinger Balázs is jegyzi. A látvány Szűcs Edit és Árvai György munkája. Az előadás szereplői: Császár Erika, Kovács Bálint, Janicsek Péter, Gyurkovics Zsófia és Gelányi Bence.

Kapcsolódó cikkek

Egy előadás a férfitekintet hatalmáról
Székhelyi József súlyos beteg

süti beállítások módosítása