Díjazták a leggyorsabb lábú színészeket és táncosokat

A Spar Budapest Maraton keretén belül színházi társulatok is megmérkőztek egymással. Összességében az Operaház és a Magyar Állami Népi Együttes vitte el a pálmát.

A Fut a színház program hagyományosan a SPAR Budapest Maraton keretében hívja versenyre a budapesti és vidéki színházak, színházi fesztiválok, művészek, szakemberek, vagyis a teljes színházi szakma csapatait. 2011-ben 8 csapat versengett ebben a kategóriában, idén 35 színházi csapat futott, ami abszolút rekord a külön verseny történetében. Mindehhez az is hozzájárult, hogy idén először az októberi futófesztivál mindkét napján rajthoz állhattak a művészek: szombaton a 4x2 km-es V4 Váltóban, vasárnap pedig a klasszikus maratoni táv 4 fős váltóversenyében, a Flora Maratonstafétán indulhattak a csapatok.

spar-maraton.jpg

A 2011-es kezdetektől szerepelnek a versenyen a Nemzeti Táncszínház és az Operaház csapatai, de a József Attila Színház, a CENTRÁL Színház, a Színművészeti Egyetem, a Nemzeti Színház és az Ördögkatlan Fesztivál futói is többszörös résztvevők. Újoncként szerepeltek az eseményen a Budapest Bábszínház és a Bethlen Téri Színház csapatai, illetve a Budaörsi Latinovits Színház fiatal művészei. Először húztak futócipót a Magyar Állami Népi Együttes táncosai is - eloszlatva azt a tévhitet, hogy a lábukkal/testükkel dolgozó művészek idegenkednek a futástól, féltik a lábukat. Ráadásul azonnal egy első helyet szereztek a női maratonváltóban és másodikak lettek a férfiváltóban.

A Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház részvételével az alternatív színházi műhelyek, művészeti csoportok is képviseltették magukat. Női maratonváltójuk dobogóra is állhatott.

2017-ben - idén először - a Fut a színház program abszolút győztese az Operaház lett. Egyfelől rekordszámú, tíz csapattal képviseltették magukat a futamokon. Másfelől a staféták versengésének abszolút győztese is az Operaház egyik váltója lett, a Flora Maratonstafétán induló Fiúk Elit fantázianevű váltó (Herczog András, Herczog Tamás, Domokos Péter, Zemlényi Mihály) 03:14:07-es idővel ért célba, ezzel a váltószám 1067 csapatából abszolút versenyben is a remek 31. helyet szerezték meg.

dij.jpgSzabó Attila (Bajor Gizi Színészmúzeum) átveszi a különdíjat Máth Istvántól (fotó: Róth Tamás)

A színházi külön verseny nevezési díjait a BSI hagyományosan jótékony célra ajánlja fel, a program kedvezményezettje a Bajor Gizi Színészmúzeum. Idén a befizetett nevezési díjakból 600 000 Ft gyűlt össze, melyet Máth István versenyigazgató jelképesen át is adott a múzeumot képviselő Szabó Attila igazgatóhelyettesnek. Az intézmény egyébként két csapattal futóként is jelen volt a versenyeken.

Eredmények

Flora Maratonstaféta - férfi csapatok
1. Operaház Fiúk Elit 03:14:07
2. Magyar Állami Népi Együttes (MÁNE) macsók 03:20:37
3. József Attila Színház (JASZ) 03:27:57 

Flora Maratonstaféta - noi csapatok 
1. MÁNE csajok 03:40:13
2. We Will Run You 03:56:46
3. JuRUNyi 04:09:48 

Flora Maratonstaféta - vegyes csapatok
1. Centrál Színház 03:28:28
2. Operaház - SATB 03:42:31
3. Színművészeti - Nádasdy 03:44:40 

V4 Váltó - női csapatok
1, Bethlen Téri Színház - Lelkes Lajhárok 00:46:32 

V4 Váltó - vegyes csapatok
1. Operettszínház - Bogyóék 00:36:18
2 Színművészeti - Dramaturg II. 00:39:08
3. Budaörsi Latinovits Színház 00:39:16

(Forrás: Futanet.hu)

süti beállítások módosítása