Felkai Esztert 75. születésnapján köszöntötték

A békéscsabai Jókai Színház a Macskajáték díszelőadásával ünnepelte a társulat örökös tagjának születésnapját. 

Boldog születésnapot! címmel egy felvonással megtoldotta a békéscsabai Jókai Színház társulata a Macskajáték november 20-ai díszelőadását, hogy a közönséggel együtt itthon köszönthesse a 75 éves Felkai Esztert. A Jászai-díjas színművész, a Békéscsabai Jókai Színház örökös tagja majdnem fél évszázadon keresztül játszott, és 2008-as önkéntes visszavonulása után tavaly ősszel tért haza, hogy eljátssza Örkény István darabjában Orbán Béláné szerepét. 

foto_ignacz_bence_img_3226.JPGFelkai Eszter az előadás utáni tapsrendben (fotók: Ignácz Bence)

Művészi pályáját táncosnőként kezdte tizenöt évesen. A Madách Színház után 1962-ben a szolnoki Szigligeti Színházhoz, majd Debrecenbe szerződött. 1965-ben a győri Kisfaludy Színházban játszott, 1966 óta a Békés Megyei Jókai Színház tagja. A színészlexikon szerint „a szubrett szerepkörből kinőve érdesebb női karakterszerepeket alakított”. 1977-től koreográfiákat is készített. A Jászai Mari-díjat 1986-ban kapta meg, 2016 szeptembere óta a Békéscsabai Jókai Színház örökös tagja. 2008-as visszavonulása óta a fővárosban él.

Jancsik Ferenc színművész a pályatársak nevében köszöntötte, mint mondta negyven évadban huszonkét darabban játszottak együtt, tíz előadást Eszter koreografált, és sikerült kollégáját rávenni a mozgásra, így lett viszonylag jó táncos komikus. A tanítványok is elhozták virágaikat, Gulyás Attila A szegény kisgyerek panaszaival lepte meg a tanárnőt. Egykori színitanodás osztálya interjúrészleteket vetített, amelyből kicsendült, milyen színészi, emberi útravalóval látta el a fiatalokat az iskola. Tanárként Eszti néni mellett megszólalt a szintén Jászai-díjas Bartus Gyula is.

foto_ignacz_bence_img_3427.JPGKonter László, a színház korábbi direktora köszönti Felkai Esztert

Megtalálta több szerep a világirodalom legszebbjeiből, és a siker alighanem hasznos erőforrásként táplálta. „Engem a közönség szeretete tart életben, jó kondiban” - hangsúlyozta nyilatkozataiban. 65 évesen azért búcsúzott el a színháztól, hogy helyét átadja a fiataloknak. Sok rossz példa volt előtte, ami figyelmeztette, és nem akart a közönség szeme láttára megöregedni. A családja és a teátrum által alapított Gálfy-gyűrű díj a szívügye, a távolság nem akadály, minden előadást eljön megnézni.

(Forrás: Békéscsabai Jókai Színház)

süti beállítások módosítása