Hamarosan indul a függetlenek válogatott seregszemléje

A Trafó – Kortárs Művészetek Háza november 29. és december 2. között immár negyedik alkalommal rendezi meg a dunaPart – független kortárs előadóművészeti szemlét. 

A rendezvény fő célja megismertetni a négy napra Magyarországra látogató szakemberekkel a 2015-ös rendezvény óta bemutatott magyar előadások legjavát a legkülönbözőbb műfajban (kortárs színház és tánc, cirkusz, bábszínház valamint egyéb innovatív, performatív műfajok), amelyet egy hattagú szakmai kuratórium válogatott. A testület tagjai: Bálint Orsolya, Fuchs Lívia, Herczog Noémi, Jászay Tamás, Százados László és Varga Anikó kritikusok. 

valenciajames_betweentheworldandme_foto_szaboroland_web.jpgValencia James a Between The World And Me előadásában (fotó: Szabó Roland)

A szervezők és a válogatók olyan előadásokat hívtak meg a programba, amelyek a szűk szakmai és hazai környezetükből kiszakítva, nemzetközi színtéren is releváns és befogadható formával, továbbá tartalommal és üzenettel bírnak. 

A közönség a pár nap alatt lenyomatot kap a mai független előadóművészeti szcénáról, a szakma magyar és nemzetközi képviselői a beszélgetéseken, találkozókon és az esti programokon pedig új, hosszú távú kapcsolatokat építhetnek ki a fellépő művészekkel, a hazai szervezőkkel, a befogadó színházak képviselőivel, továbbá folytatódhat a korábbi években megkezdett párbeszéd. Ennek megfelelően a platform keretében valamennyi előadás angol nyelvű felirattal látható, melyeket nem csupán a nemzetközi hírű szakemberek láthatnak majd, hanem az itt élő külföldiek épp úgy, ahogyan a hazai közönség is. 

orult_3_toldy.jpgKeresztes Tamás az Egy őrült naplójában (fotó: Toldy Miklós)

A szervezők további célja a programmal az, hogy felhívják a döntéshozók figyelmét arra, hogy a kőszínházi kereteken kívül alkotó független színházi- és tánctársulatok is szerves részei a magyar és a nemzetközi művészeti életnek, egy olyan szelete kultúránknak, amelyet érdemes támogatni.

A programokról itt olvashatóak részletes információk.

(Forrás: dunaPart)

Kapcsolódó cikkek

„Itt nem lehet egymásnak nem újat mondani” interjú Földeáki Nóra színésznővel

süti beállítások módosítása