Szabó P. Szilveszter: „Ha valaki jó ember, abból jó Ördög lesz!”

A színész-rendező Molnár Ferenc Az ördög című darabját állította újra színpadra a Karinthy Színházban, amelyet Balikó Tamás halála után évekig nem játszottak. Fidelio interjú.

Szabó P. Szilveszter az Arany János Színházban kezdte a színészi pályáját, majd nem sokkal később az Új Színház, és rövid idő elteltével a székesfehérvári Vörösmarty Színházban dolgozott, ahol szintén nem időzött sokáig. Igazi karrierje és sikerei az Operettszínházhoz kötődnek, ahol jelentős szerepeket kapott, leggyakrabban a világgal és önmagával is viaskodó intrikusokat alakított. De emellett sokoldalúságát is megmutatta egyéb szerepekben, például a Kabaré Konferansziéjaként.  

ordog.jpg                                     Szabó P. Szilveszter és Balikó Tamás a 2013-as előadásban

A Karinthy Színházban négy évvel ezelőtt bemutatott Az ördög című előadásában, amelyet Balikó Tamás rendezett és a címszerepet is maga játszotta, Szabó P. Szilveszter Jánost alakította. Ezért a játékáért akkor elnyerte a teátrumban az évad legjobb színészi alakításáért járó díjat. Balikó Tamás váratlan halála után az előadás hosszú évekig nem játszották, majd nem egészen egy héttel ezelőtt Szabó P. Szilveszter állította újra színpadra a Karinthy Színházban.

Szabó P. Szilveszter az interjúban arról is mesél, hogy Balikó Tamás halála után meg sem fordult senki fejében, hogy valaki átvehetné az elhunyt színész-rendező szerepét. „Nem foglalkoztunk akkor ezzel a lehetőséggel, egyrészt a szomorúságunk miatt, másrészt mert annyira Tamásé volt ez a szerep” – fogalmaz.

Hirtelen került le a műsorról, addig azonban nagy sikerrel futott. Régi vágya volt a Karinthy Színház közönségének, hogy ismét játsszuk az előadást, mondhatni, visszakövetelték a nézők. Három évig szunnyadt, és most azzal a feltétellel vettük elő újra, ha mindenki elvállalja a régiek közül. Szerencsére így is lett” – meséli az újrajátszásról.

szabo_p_szecsi_istvan.jpg               Szabó P. Szilveszter (fotó: Szécsi István / Fidelio)

Az ördög szerepében Földes Tamás került bele az előadásba, akivel a színész-rendező sokat játszott együtt az Operettszínházban. „Tamás jó ember, és ha valaki jó ember, abból jó Ördög lesz!” – mondja a szereplőválasztásról.

Az előadásban az ördög a két szerelmes belső hangját erősíti ki, és szembesíti velük, de a végső döntés a szerelmeseké. „A nagyapám református lelkész volt, templomkertben nőttem fel, úgyhogy lényegében tegező viszonyban vagyok Istennel. Abban hiszek, hogy mindenkinek személyre szabott istene van, aki ott „ül” a vállán és figyeli” – vallja a saját belső hangjáról, hozzátéve – „Valójában mi torzítjuk az Angyalt Ördöggé vagy az Ördögöt gonosszá. Ebből az előadásból is az derül ki számomra, hogy az Ördög az életünk elvitathatatlan része: nem létezik nélkülünk, de mi sem lehetünk meg nélküle”.

Az interjúból kiderül, miért nem ő maga játssza az ördögöt annak ellenére, hogy erről még az eredeti rendezésben is szó esett, véleménye szerint hogyan lehet jó az ördög szerepében egy olyan színész, aki egészen más habitusú, mint Balikó Tamás, és miként emlékezik meg az előadás az elhunyt színészről, rendezőről.

A teljes interjú itt olvasható.

süti beállítások módosítása