Olvasópróba – A kivándorlásról Mikulás napján

Dragomán György íróval, drámaszerzővel Szűcs Mónika, az Olvasópróba sorozat szerkesztője és Sándor L. István színházi szakíró beszélget december 6-án. 

Dragomán György a kortárs magyar próza egyik legfontosabb alkotója. Könyvei, A pusztítás könyve, A fehér király, a Máglya, az Oroszlánkórus közismertek. De talán kevesebben ismerik színpadi munkáit.

A kortárs magyar színdarabokat közreadó Olvasópróba sorozat legújabb kötete a kivándorlásról szól. Az antológia darabjai különböző korokban és helyeken teszik fel ugyanazt a kérdést: Menni vagy maradni? (Ez egyúttal a kötet címe is.)

drag.jpg                         Dragomán György

A Menni vagy maradni? antológia egyik fontos darabja Dragomán György Kalucsni című műve, amely Ceausescu Romániájában játszódik a nyolcvanas évek második felében egy erdélyi városban. A történet középpontjában álló család tagjai a hatalmi erőszak szorításában maguk sem maradhatnak ártatlanok. A drámát szinte egyidőben mutatta be a Kolozsvári Állami Magyar Színház Visky András rendezésében és a budapesti Színművészeti Egyetem Máté Gábor rendezésében.

A beszélgetés során részletek láthatóak az előadásokból. Emellett szó esik Dragomán György más színházi munkáiról is: színpadra nem került drámáról és bemutatott fordításról, színpadi szövegről, valamint a Máglya Vígszínházban (is) látható színpadi változatáról.     

A beszélgetés az Írók Boltjában (1061 Budapest, Andrássy út 45.) lesz december 6-án, délután 5 órától.

(Forrás: Selinunte Kiadó)

süti beállítások módosítása