„Nem folklór kamu” – VIDEÓ

A budapesti Katona Ascher Tamás Háromszéken című előadásában a színészek táncolni is fognak, és ehhez gyakran napi 3-4 órát gyakorolnak.

December 17-én mutatja be a Katona József Színház Pintér Béla legújabb rendezését a nagyszínpadon. Pintér Béla saját darabját állítja színpadra, amely A bajnok kapcsán felmerült politikai jellegű kritikákra reagálva többek között Máté Gábor, Ascher Tamás és Pintér Béla viselt dolgaiból merít. Az előadásban kiemelten fontos szerepe lesz a néptáncnak és népzenének, ami ismeretlen terep a Katona művészei számára.

atharomszeken_horvathjudit_net-3003.jpgTakátsy Péter és Fekete Ernő a táncpróbán (fotó: Horváth Judit)

Egyelőre még szokja a szervezetem, hogy mozgásnak van kitéve” – mondja el a videóban Elek Ferenc, aki Thuróczy Szabolccsal egy Tabajdi Sándor nevű figura két személyiségét alakítja az előadásban.

Keresztes Tamás számára sem hétköznapi ez a fajta fizikai terhelés, „Nehezebben kelek ki az ágyból, de élvezem” – meséli. „Nagyon megterhelő mind lelkileg, mind fizikailag” – kapcsolódik Jordán Adél, hozzátéve – „de nekem annyira felemelő a szerepem, amit Pintér Béla írt, hogy öröm minden egyes perc”.

Béla nem folklór kamut szeretne, hanem igazi autentikus formákat, és ezt számon is kéri” – fogalmaz Rajkai Zoltán, akinek a táncpróbák után mindene fáj esténként.

„Szemtelen és önironikus” – mondja az előadásról Elek Ferenc, aki szerint a közönségnek nagyon fog tetszeni, hogy katonás színészek néptáncolnak. „Különben nagyon szomorú leszek, mert nagyon sokat gyakorolunk” – fűzi hozzá.

A videót Kazimir Annamária készítette.

(Forrás: Katona József Színház)

Kapcsolódó cikkek

Szívügyek Pintér Béla módra - Interjú
106%-os nézettség idén és öt új bemutató decemberig a Katonában
Pintér Béla - Új helyszín, új színészek, új bemutató és görögországi vendégjáték

süti beállítások módosítása