Kelemen Kristóf szabadságterápiája utoljára látható a Trafóban

Az előadás öt fiatal színész vallomása a Színművészetiről, pályakezdésről, a konfrontálódás lehetőségeiről – megnevezve ismert tanárokat, igazgatókat és rendezőket.

Kelemen Kristóf dokumentumszínházi előadása, a Miközben ezt a címet olvassák, mi magukról beszélünk utoljára látható a Trafóklubban január 7-én, este 6 órai kezdéssel.

tra_szantoi_lilla_3.jpgHorváth Márk, Eke Angéla és Horváth Alexandra az előadásban (fotó: Szántói Lilla)

Az előadás a III. TITÁNuim Tehetségkutató Platform keretében valósulhatott meg, melyet a 2016. március 19-ei bemutató óta nemcsak a Trafó színpadán láthatott a közönség. Még a bemutató évében meghívást kapott a kolozsvári Temps d'Images Fesztiválra, tavaly a temesvári TESZT Fesztiválon vendégszerepelt, az itthoni közönség pedig a debreceni Deszka fesztiválon, illetve a XVII. POSZT-on is találkozhatott az előadással.

Kelemen Kristóf előadása konkrétan, példákat felmutatva fogalmaz meg olyan kérdéseket a pályakezdő színészek helyzetével kapcsolatban, amelyekről csak általánosságokat szoktunk hallani. A produkció a legendás, 1969-es színészvizsgából, a Közönséggyalázásból indul ki, amikor az akkori tanszékvezető, Ádám Ottó az előadás közben feldúltan távozott a nézőtérről. A személyes történetek és eredeti dokumentumok alapján készült előadásban az alkotók a múltról a jelenre ugranak, és elkezdenek a jelenlegi fiatal generáció küzdelmeiről beszélni – saját élményeiken, humoros, groteszk és drámai történeteiken keresztül.

 Szűken értelmezve a pályakezdő színészek helyzetéről beszélünk, de valójában az egész fiatal generációról adunk látleletet, és azon keresztül a társadalomról is, amelyben ezek az emberek élnek” – nyilatkozta a rendező az előadásról.  

Kétségtelenül felszabadító erejű szabadságterápia lehet mindenkinek, aki fél a nála hierarchiában fölötte állók előtt képviselni önmagát” – írta róla Herczog Noémi kritikus az Élet és Irodalomban. 

Szereplők: Eke Angéla, Horváth Alexandra, Horváth Márk, Rétfalvi Tamás és Tarr Judit. A látvány Pázmány Virág munkája, dramaturként Nagy Orsolya működött közre. 

Kelemen Kristóf tavaly bemutatott Magyar Akác című előadása azonban marad a Trafó programjában, igaz, külső helyszínen. Ezen kívül készül új, SZ. dosszié munkacímű előadása is, ezúttal a Budapest Főváros Önkormányzata által támogatott Staféta Pályázat keretében, melynek bemutatója szintén a Trafóban lesz.

Minden előadás, így a mostani után is az alkotók meginvitálják a nézőket egy kötetlen beszélgetésre.

(Forrás: Trafó)

süti beállítások módosítása