A FESZ úgy véli, hátba támadták a függetleneket

A minisztérium  a FESZ által előzetesen javasoltak helyett két ponton is mást ültetne be a a függetlenek működési pályázatait elbíráló kuratóriumokba. 

Az alultervezett és kiszámíthatatlan pályázati források miatt hátrányban lévő független előadó-művészeti szervezeteket ismét hátba támadták – áll a Független Előadó-művészeti Szövetség (FESZ) sajtónak eljuttatott minapi közleményében.

feszsz.jpg

A FESZ néhány éve javaslattételi lehetőséget kapott a függetleneket érintő döntéshozók személyére, amely javaslataikat három éven keresztül a minisztérium el is fogadta. A FESZ meglátása szerint az elmúlt három évben a kurátorok kiválasztásakor érvényesített szakmai szempontok és a pályázók többségét tömörítő érdekképviseleti szervezet véleményének figyelembevétele biztosította a szférát érintő pályázatok elbírálásának szakmai legitimációját, amit mutat az is, hogy a döntést nem követte a pályázók részéről a korábban jellemző hangos kritika.

A FESZ elnöke, Rihay-Kovács Zita szerint a Hoppál Péter által aláírt döntés leginkább azért problematikus, mert a változtatást nem előzte meg megfelelő egyeztetés, és a megoldás a szakmai indokokat is nélkülözi. Azt is elmondta lapunknak, hogy amíg az ő javaslatukban olyan jelöltek szerepeltek, akiknek már van kurátori tapasztalatuk, a helyükre két olyan személy került – Németh Ákos drámaíró és Topolánszky Tamás koreográfus –, akiknek nincsen. Ráadásul az általuk javasoltak, bízván az eddigi gyakorlatban folyamatosan nyomon követték a lehetséges pályázók évközi munkáit, amely tudásuk a belefektetett energiáikkal együtt így kárba vész.  Ezzel Rihay-Kovács Zita véleménye szerint a szakmaiság és a tervezhetőség is sérül.

Lőrinczy György, a Színházművészeti Bizottság tagja a Népszavának elmondta, hogy nem tartja súlyosnak a most kialakult helyzetet, mert szerinte annyi történt csupán, hogy az államtitkár két jelölt esetében azt vette figyelembe, hogy az öt szervezet közül kit javasolnak többen. A többi esetében pedig tudomásul vette a jelölést. Lőrinczy, azt viszont megjegyezte, hogy a szakmai szervezetek (Magyar Teátrumi Társaság, Táncművészek Szövetsége, Nemzetiségi Színházak Szövetsége) a FESZ által delegált jelöltekkel szembeni kifogásokat már az előzetes szakmai egyeztetésnél is jelezhették volna. Ezzel megelőzhették volna a mostani konfliktust.

A Független Előadó-művészeti Szövetség soron kívüli egyeztetést kezdeményez Hoppál Péter kulturális államtitkárral a működési pályázatot elbíráló kurátorok személyével kapcsolatban. A szövetség felkérte az államtitkárt arra is, gondoskodjon róla, hogy a pályázatokról szóló döntés kihirdetése 2018. március végéig, vagyis a parlamenti választások előtt megtörténjen. Mivel különben a választások miatt egy ideig nem lesz, aki a döntéseket aláírja, így a pénzek tényleges elutalása jelentősen csúszhat.

A FESZ közleménye

Az alultervezett és kiszámíthatatlan pályázati források miatt hátrányban lévő független előadó-művészeti szervezeteket ismét hátba támadták.

Az elmúlt három évben a kurátorok kiválasztásakor érvényesített szakmai szempontok, és a pályázók többségét tömörítő érdekképviseleti szervezet véleményének figyelembevétele biztosította a pályázat elbírálásának szakmai legitimációját, amit mutat az is, hogy a döntést nem követte a pályázók részéről a korábban jellemző hangos kritika.
Mi lehet az oka annak, hogy a néhány éve egyre jobban követhető, a kurátorok munkája miatt érthetővé és elfogadhatóvá váló szakmai megítélést feleslegesnek tartja az EMMI? Példaértékű az, ahogy az elmúlt két évben a kurátorok nyilvános beszámolóban foglalták össze a munkájukat, az általuk javasolt döntésekhez vezető szakmai meglátásokat, és a támogatási rendszer problémáival kapcsolatos véleményüket.

A minisztérium most kihátrál az elmúlt években kialakított, szakmai érdekegyeztetésen alapuló együttműködésből azzal, hogy a szakmával egyeztetett kurátorok helyett más személyeket ültet be a független színházak működési pályázatát elbíráló kuratóriumokba.

A Független Előadó-művészeti Szövetség soron kívüli egyeztetést kezdeményez Hoppál Péter kulturális államtitkárral a független színházak és táncegyüttesek működési pályázatát elbíráló kurátorok személyével kapcsolatban. A Szövetség felkérte az államtitkárt arra is, gondoskodjon róla, hogy a pályázati döntés kihirdetése 2018 március végéig, vagyis a parlamenti választások előtt megtörténjen.

A FESZ elnöksége

süti beállítások módosítása