Tóth Krisztina első színdarabja a Rózsavölgyi Szalonban

Az író, költő Pokémon go című darabjában sötét színekkel és gonosz humorral ábrázolja az emberi boldogtalanságot. Az előadás rendezője: Csizmadia Tibor. 

A színdarab címét adó Pokémon go egy félig a valóságban, félig a virtuális világban játszott szerepjáték, mely túlzott használat esetén függőséget okozhat. Egy olyan világba vezet, ahol a viszonyok, a helyzetek, a döntések nem olyan kuszák és megoldhatatlanok, mint a valóságban.

edv_4341.jpgBozó Andrea és Debreczeny Csaba az olvasópróbán (fotók: Éder Vera)

Tóth Krisztina darabjának groteszk humorba mártott valóságában Adrienn és Feri társas magányban él egy vidéki kisváros panellakásának nyolcadik emeletén, és várja, hogy megtörténjen a csoda. De az élet nem olyan. Valahogy minden csak rosszabb lesz. Ki-ki a saját eszközével próbál túlélni – vagy éppen belehalni. 

 „Elég tipikus családról szól, biztosan ismerjük őket a szomszédból, a baráti vagy ismerősi körből: csúsznak lefelé, s próbálnak megkapaszkodni. Akár azt is mondhatnánk: ezek közhelyes sorsok. Hát persze. De élesben akartam láttatni, felmutatni mindezt, és törekedtem arra, hogy csupa olyan alak jelenjen meg a darabban, akik a mi életünkben is jelen vannak. Így amikor ismerős helyzeteken felnevetünk, saját magunkon is röhögünk. Kicsit könnybe is lábad majd a szemünk, mert kicsit sajnáljuk is magunkat. Mulatságos a darab, ugyanakkor mélyen megüli a szívet” – mondja Tóth Krisztina. 

 „Itt egymást megtagadó, és egymásba kapaszkodó emberek vannak a színen. Próbálják azt, hogy minden egyre jobb legyen, közben minden egyre rosszabb lesz. Nagyon érdekes, mert – mint egy görög tragédiában – végig azt gondoljuk, hogy csak az ne történjen meg, amire számítunk, és természetesen épp az történik meg. Azért kortárs, azért mai, mert közben ezt átfonják az életünk azon groteszk, abszurd mozzanatai, amelyek segítenek ezeket a bukásokat feloldani” – vallja a darabról Csizmadia Tibor rendező.

edv_4307.jpgCsizmadia Tibor az olvasópróbán

Az előadás díszletei Enyvvári Péter, jelmezei Molnár Anna tervei alapján készülnek. Dramaturgként Hárs Anna működik közre. A Pokémon go szereplői: Debreczeny Csaba, Bozó Andrea, Hunyadi Máté e.h., Tímár Éva, Ladányi Júlia e.h. és Sztarenki Pál

Az ősbemutató február 20-án lesz a Rózsavölgyi Szalonban. 

(Forrás: Rózsavölgyi Szalon)

süti beállítások módosítása