Shakespeare a Facebook-generáció nyelvén

A Spirita Társulat a szerző Szenivánéji álom című darabját Nádasdy Ádám fordításában állítja színpadra. Lelkes tinédzserek érkeznek a híres Athén Fesztiválra. 

A társulat évek óta működik a budapesti Bethlen Téri Színház rezidens prózai társulataként. Eddigi klasszikus előadásaik – Rómeó és Júlia, Hamlet, Antigoné, Macbeth, Zárt tárgyalás – mind a jól ismert művek mai színpadi nyelvre történő adaptálását, ezáltal a Facebook-generáció megszólítását tűzték ki célul. Egyik Antigoné 016 előadásuk közben történt meg, hogy egy középkorú néző berohant a színpadra, és megpróbálta megakadályozni Antigoné darabbeli vesszőfutását. 

img_4296.jpgNádas Gábor Dávid, Harsányi Lea, Nagy Kata és Kocsis Fülöp Soma az előadás imázsképén (fotó: Czibere Krisztián)

Noha a repertoárjukon ősbemutatók és kortárs darabok is szerepelnek, a #SzentivánéjiÁlom ismét jó példa a klasszikus színművek új nézőpontból történő feldolgozására. 

Mit jelent ma Shakespeare örök érvényű klasszikusa?
Hogyan élik meg a fiatalok a szerelmet, a felnőttlét kezdetét, a tradíciókkal való leszámolást?
Hogyan keverednek a különféle társadalmi rétegek, és mégis miféle közös élmények tarthatják össze őket? – teszik fel a kérdéseket az alkotók. 

_sz_n.pngNégy lelkes tinédzser érkezik a messze földön híres Athén Fesztiválra. Demetrius, Lysander, Hermia és Heléna szabadságot, boldogságot és mindenekfelett szerelmet keres, ám a rejtélyes díler, Pukk és szabados tündér-kompániája alaposan összekuszálja a szálakat. Shakespeare sziporkázó meséje tündérkirálynők, pénzmogulok és építőmunkások gyűrűjében születik újjá egy kortárs nyári fesztivál díszletei között, Nádasdy Ádám korszerű, gördülékeny fordításában – méghozzá Valentin-napon. 

Az előadás főbb szerepeiben Kocsis Fülöp Soma, Nádas Gábor Dávid, Harsányi Lea, Nagy Kata és Bárány Gergely látható. A látvány Galkó Janka munkája, az előadás rendezője a társulat vezetője: Egressy G. Tamás

Az egyre bővülő társulat az elmúlt években anyaszínházán, a Bethlen Téri Színházon kívül a Magyar Nemzeti Galériában és a Spinoza Házban is fellépett. 

Az előadás premierje február 14-én lesz a Bethlen Téri Színházban, ezt követően pedig február 15-én, 22-én és 23-án is látható ugyanott. Minden alkalommal este 7 órai kezdéssel. 

(Forrás: Spirita Társulat)

Kapcsolódó cikkek

„Nem bánthatod tovább!” – Antigoné védelmére kelt egy néző előadás közben
A nap fotója – egy zárt tárgyalásról

süti beállítások módosítása