Amikor megvan a kémia

A dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház Molnár Ferenc Az üvegcipők című előadásáról Géczi Zoltán színész és Czajlik József rendező mesélt.

Két erős nő küzd a szabadságért. Két erős nő küzd a szabadsággal. Két erős nő teremt álomvilágot, hogy elviselhető legyen a valóság, vagy éppen teremti a maga képére a valóságot, hogy el tudja viselni az álmait. Két erős nő menekül maga elől, pedig semmi másra nem vágynak csak a nekik járó fikarcnyi boldogságra – olvasható az előadás színlapján.

Géczi Zoltán játssza benne a Császár szerepét. A független előadásokból ismert színész vendégművészként szerepel a dunaújvárosi előadásban. „Mindenkinek ajánlható ez az előadás, 10 évestől 100 éves korig. Egyfelől egy izgalmas, csavaros szerelmi négyszög, másfelől egy borzasztó jó vígjáték” – monda egy interjúban az előadásról. 

dun_1.jpgGéczi Zoltán és Kovács Vanda Az üvegcipők előadásában (fotók: Ónodi Zoltán)

Szerintem ez egy nagyon jó, de nehéz szerep, mert az történik, hogy rövidebb jelenetekben kell megmutatni ugyanazt a színészi erőt, ami a másik három főszerepnél szövegmennyiség szintjén jobban ki van bontva és ezáltal könnyebben befutható” – véli a szerepéről.

Kovács Vanda alakítja Adél szerepét. „Ami nagyon fontos, hogy Vandával szerintem eléggé hamar – bár nem ismertük egymást –, szinte egy pillanat alatt egymásra találtunk. Van egy ilyen személyes vonzalom, ami nagyon-nagyon fontos az együttműködés, a közös játék szempontjából, hiszen szerelmespárt játszunk. Igazából a kémiát nem nagyon lehet játszani. Tehát vagy van, vagy nincs, és nálunk hála Istennek már az első pillanatban kiderült, hogy van” – árulja el a közös munkáról a színész.

Czajlik József rendező is mesélt a próbafolyamatról: „Mindig más az az előadás, amit a fejemben elképzeltem, és az, ami ezután megvalósul. De azt gondolom, nem kellett olyan kompromisszumokat kötni, ami nagyban eltérne az eredeti elképzeléstől. Meg fogjuk tudni valósítani az alapelképzelést”. 

dun_2.jpgAz üvegcipők

Próbáltunk elszakadni a teljes realista színjátszástól és megpróbáltunk határozott, mégis szimbolikus tereket is alkotni, amiken adott helyzetek koncentráltan tudnak megjelenni, és önmagukban is van jelentőségük. Ilyen szempontból azt mondhatnám, talán mágikus realista a díszlet, de egyébként teljesen felesleges felcímkézni. Mondjuk inkább, hogy ez igazából egy hipertér, ami hasonlít a realista térre és elvonatkoztatható is” – mondta az előadás látványvilágáról.

Nagyon izgalmas szerelmi, családi történet, ami nagyon jól van megírva: pergő dialógusokkal, izgalmas figurákkal, szereplőkkel, jellemekkel” – ajánlja az előadást a rendező.

A Bartók Kamaraszínház előadásának főbb szerepeiben Sipos Imre, Erdélyi Tímea, Kovács Vanda, Géczi Zoltán és Kiss Attila látható. A látvány Őry Katalin munkája, dramaturgként Forgács Miklós működött közre.

Az előadást február 2-án mutatták be a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínházban. Legközelebb február 12-én, 25-én és 27-én látható ugyanott.

(Forrás: Bartók Kamaraszínház, Port.hu)

süti beállítások módosítása