Stohl András: „Ha nem fordítom be a hajót, akkor lehet, hogy Titanic lesz”

A színész-műsorvezető az elfogadásért végzett kemény munkáról, a pénz lapátolásáról és a megmérgezett őszinteségről is mesélt a 24.hu-nak.

Stohl András televíziós karrierje a TV2-őn meglehetősen furcsán kezdődött, mivel nem sokkal a bejelentés előtt, hogy Andy Vajnának a kormány szekerét toló televíziójához csatlakozik, még arról nyilatkozott, hogy szíve szerint ő is kimenne az utcára, és kikiabálná a jelenlegi kormánnyal szembeni elégedetlenségét. Kiabálás helyett azonban beült előbb a Sztárban sztár zsűrijébe, majd azóta az RTL Klub Fal című előadását lekoppintó Piramis játékvezetőjeként is látható a médiumban. 

stohl_toldy_miklos.JPGStohl András (fotó: Toldy Miklós)

Mindeközben szinkronizál, rádiózik a Class FM-nél, szerepel a Valami Amerika 3-ban, és színpadon is látható futó előadásokban, illetve új bemutatókban egyaránt. Azóta játszott az Álomutazó gigamusicalban, Alföldi Róbert Hegedűs a háztetőn rendezésében, és vele készül Molnár Ferenc Delilája is a Centrál Színházban.

Hét évvel ezelőtt ittasan balesetet okozott, ami miatt börtönbüntetésre ítélték. Ez akkor a színész elleni közfelháborodást okozott, ám hét év alatt az ellenszenv átfordult: Stohl Andrást kedvelik az emberek. „Szerencsém van abból a szempontból, hogy nagyon sokat dolgoztam, és talán azt is látják, hogy jó, amit csinálok. Hogy nagyon keményen melózom, hogy ismét elfogadjanak” – mondja az interjúban ezzel kapcsolatban a színész.

Akkor is vesztett a népszerűségéből, amikor egy kormánykritikus nyilatkozat után a TV2-höz szerződött, de úgy tűnik, ezt is megbocsátották neki. „A nézők nem azzal foglalkoznak, hogy egy televíziónak ki a tulajdonosa, hanem azt a bizonyos műsort nézik, amit látnak, és abból ítélnek meg. Ha te nem utalsz semmilyen pártra, akkor látják, hogy szórakoztató műsort szeretnél csinálni” – nyilatkozik erről. 

bun_domolky.jpg       Stohl András a Vígszínház Bűn és bűnhődés előadásában (fotó: Dömölky Dániel)

Ezzel együtt tagadhatatlanul ő hozza a nézettséget például a Piramis című vetélkedővel, amelynek szünetében sorjáznak a Soros-ellenes hirdetések. „Soha nem gondoltam ebbe bele. Nyilván felelősségem lenne, de én próbálok abba kapaszkodni, hogy azt a dolgot, amit csinálok, szeretném maximalistán elkészíteni, és nem szeretnék semmilyen párt oldalára beállni” – válaszolja a felvetésre.

Stohl András úgy gondolja, hogy a MeToo kampány „egy rendkívül érzékeny téma, borzasztó nehéz bármit úgy mondani, hogy valaki ne forgassa ki így vagy úgy”. Magyarországon először Marton László neve került elő, akiről többen is azt állították, hogy szexuálisan zaklatta őket, nem sokkal később Kerényi Miklós Gábort érték hasonló vádak. Azóta egyikük sem dolgozik a színházi szakmában.

Ebbe a kényes témába Stohl András is beleszólt: miután Sárosdi Lilla néven nevezte Marton Lászlót, és még más tanú nem jelentkezett, a Class FM reggeli műsorában Stohl András azon lamentált, miért kellett a színésznőnek húsz évet várnia ezzel, és Marton Lászlóról elmondta, hogy úriemberként ismerte meg. „A felelősségem teljes tudatában jelentettem ki, és jelentem ki most is, hogy úriemberként ismertem meg. Azóta bocsánatot kért, elmondta, hogy mi történt, ezt most már én is tudom” – mondja ezzel kapcsolatban, hozzátéve – „Ettől rettenetes ez a dolog, hogy van egy munkásság, egy életút, és van egy tragédia, ami mindent megkérdőjelez, és az egészet zárójelbe teszi”. 

_tgp0324photoshop.jpgStohl András az Álomutazókban (fotó: Toldy Gábor)

A riporter arra is rákérdez, ezt vajon igazságtalannak tartja-e. „Ha most azt mondom, hogy igen, akkor ordítva fognak köpködni, hogy „majd ha a te lányoddal ez történik”. Nem jó ez így. Meg van mérgezve az egész. Abszolút visszafogom magam, mert már nem lehet őszintén beszélgetni, és én ezt utálom, mert rögtön kiforgatják, amit mondok. Eljutottunk ebben az országban oda, hogy most már mindenki politikusként fogalmaz” – válaszolja.

Stohl András sosem tagadta, hogy a televíziózás és a rádiózás a személyes ambícióin túl a „pénz lapátolásáról” is szól. „Nincs mese, tennem kell a dolgomat, kapálnom kell, megint fel kell építeni egy teljes életet. Egyébként meg bizonyos szempontból igen, szerettem volna olyan híres lenni, mint amilyen most vagyok” – vallja. „Azzal van bajom, hogy alig van egy-két napom egy hónapban magamra, és nagyon kevés az időm. Mindenhol megpróbálsz megfelelni, de közben eltűnsz. Ezt hosszú távon nem is lehet csinálni. Mindig azt mondom, hogy ez egy teherhajó, amit nagyon nehéz befordítani abba az irányba, ahova akarod. Ha nem fordítom be a hajót, akkor lehet, hogy Titanic lesz” – fűzi hozzá.

Hogy ezek után lehet-e azt mondani, hogy megvették? „Ezek szalagcímek, amik nem igazak, nem jók. Nem lehet egy másik ember létét minősíteni. Nem tudhatják, mi történik velem. Egyszer mindenki megkapja a magáét, az biztos. Én is” – mondja a beszélgetés végén. 

heg_stohl_toldy_gabor.jpgStohl András a Hegedűs a háztetőn előadásában (fotó: Toldy Gábor)

Az interjúból az is kiderül, személyes börtöntapasztalata hozzáadott-e a Valami Amerika 3. börtönjeleneteihez, mit gondol a Class FM-ről, amely csekély számú hallgatója ellenére nagyon jó fizetéseket ad, és ez a nagy mennyiségű munka, amit elvégez, hogyan hat a családjával való együttlétére.

A teljes interjú itt olvasható.

Kapcsolódó cikkek

Stohl András nem kiabál, hanem a TV2-höz szerződik
„Én ugyanúgy kiabálnék, mint Schilling, csak gyáva vagyok hozzá”
Stohl András: „Rómeóként most is megbuknék”
Ötvenévesen az ember már nem fél semmitől – Interjú Stohl Andrással
Stohl András: „Szerintem munkaalkoholizmusom van”

süti beállítások módosítása