„Ostobaság lenne Orbánról csinálni előadást” – III. Richárd a Radnótiban

Andrei Şerban rendező: a színház dolga, hogy jobban érezzük magunkat, egy előadásnak pedig válaszok helyett kérdéseket kell megfogalmaznia. Interjú a Revizoron.

A román származású rendező már többször beszélt arról, hogy nem csinál direkt politikai színházat. „Olyan ostobaság és leegyszerűsítés lenne Orbánról vagy Trumpról csinálni előadást. Nem azért megyünk a színházba, hogy jól kiharagudjuk magunkat egy miniszterelnökre vagy egy államelnökre. Shakespeare több mint Magyarország vagy Amerika” – fogalmaz az interjúban. „Magát a darabot kell eljátszani, hogy a néző hozzá tudjon tenni valamit az addigi ismereteihez vagy gondolataihoz. Nem lehet, hogy úgy menjen ki a néző a színházból, hogy semmivel nem tud vagy gondol többet, mint amikor bejött” – fűzi hozzá.

seban.jpg      Andrei Şerban

Úgy véli, a színháznak az a dolga, hogy jobban érezzük tőle magunkat, és ha ezt nem tudja elérni, akkor nem tölti be a szerepét. Sokat jár most Magyarországon is színházba, tapasztalata szerint a magyar színészek kiválóak, érzékenyek és intelligensek egyszerre, a probléma máshol van, nálunk csakúgy, mint a világon bárhol. „Miért is csinálunk színházat? Magas színvonalú szórakoztató előadásokért? Mit akarunk elérni vele? Azt sem tudom, hogy én hogyan csináljam. Mintha megrekedt volna a színház, pedig tovább kellene lépnie. Nagyon jó, de kissé... hogy is mondjam... impotens” – mondja.

Arról is mesél az interjúban, hogy nem a válaszokat, hanem a kérdéseket keresi a rendezéseiben. „Ha tudni vélem, hogy egy darab miről szól, mit jelent, és ezt akarom elmondani a színészeknek és a közönségnek, az jókora bukáshoz vezet. Az egyetlen ok, hogy megrendezzek valamit: a kérdés maga. Én nem értem III. Richárdot. Nem értem a darabot. Honnan jön ez a szörnyeteg?” – vallja.

Úgy véli, akkor érdekes a darabból készült előadás, ha ő maga és a néző is elég bátor ahhoz, hogy önmagában megkeresse III. Richárdot. „Ha a közönség felől nézem, akkor azt látom, hogy akár jó az előadás, akár rossz, akár modern, akár ósdi, minden közönség szereti Richárdot. Szeretik ezt a sorozatgyilkost. Hát bolondok? Miért szeretik? Ezt a szörnyeteget?” – teszi fel a kérdéseit, majd meg is válaszolja – „Tudja, mi, nézők gyávák vagyunk. Ezért csodáljuk ezt a gátlástalan gonoszt, ezt a fickót, aki leplezetlenül gyűlöl, aki nem „viselkedik”, nem játssza meg magát”.

iiirichard_olvaso_domolky_daniel_web_004.jpg       Andrei Şerban az olvasópróbán (fotó: Dömölky Dániel)

Az interjúból az is kiderül, hol tart most a próbafolyamatban, és egyáltalán eljöhet-e számára az a pillanat, amikor elkészültnek látja a rendezéseit, mit gondol magáról a darabról, és milyen párhuzamokat lát a III. Richárd története és Trump amerikai elnöklése között.

A teljes interjú, amelyet Csáki Judit készített, itt olvasható.

Kapcsolódó cikkek

Alföldi lesz III. Richárd a Radnótiban
Milyen bemutatókat ajánlunk a héten

süti beállítások módosítása