Komolyzene és családi musical a Proton Színház repertoárján

Újra látható Magyarországon a független társulat Winterreise című előadása Szemenyei Jánossal és Mocsári Károllyal. 

Mundruczó Kornél Franz Schubert dalciklusához készített videóinstallációt, amely Szemenyei János szólójával és Mocsári Károly zongorakíséretével kiegészülve alkot egységet. A koncertszínházi előadásban a zenés színész szakon végzett Szemenyei „oneman” estjén elhangzó dalok mögé Mundruczó az ember elhagyatottságáról, magányáról mesélő költői képeket komponált. 

winterreise_web_hrotkobalint.jpgSzemenyei János a Winterreise előadásában (fotók: Hrotkó Bálint)

A Proton Színház exkluzív vacsorával egybekötött előadása február 20-án, 23-án és 27-én a FILC – Fischer Iván Lakásszínházában lesz műsoron. 

Az előadás szeptemberben a frankfurti Fremd bin ich… (Idegen vagyok…), a Schubert zenetörténeti kulcsművére épülő Winterreise fesztiválon, majd decemberben a berlini HAU-ban vendégszerepelt. A komolyzenei est sikerét és aktualitását bizonyítja, hogy a meghívásoknak messze nincs vége, májusban a drezdai HELLERAU-ban, júniusban a Bécsi Ünnepi Heteken lesz látható. 

Az ajtónk előtt áll egy idegen – Szemenyei János énekel, játszik, beszél, ordít –, pont mint ezelőtt 190 évvel Schubert vándora“ – olvasható az előadásról a Frankfurter Allgemeine Zeitungban. 

Új helyszínre és új műfaj felé kalandozott decemberben a Proton Színház. Szemenyei János énekes és színész szerepek mellett már korábban is részt vett zeneszerzőként különböző produkciók létrehozásában, most pedig zenés műfajban debütált rendezőként. Kormos István méltán népszerű meséjét, a Vackort vitte színre. A Vackor nyomában családi musical szereplői Balla Eszter, Bánki Gergely, Gyabronka József és a Madách Musical Táncművészeti Iskola növendékei.

A mindig kísérletező Proton Színháznak a Madách Színház Stúdiójában látható előadással nem csak az új helyszín felfedezése, de a fiatal korosztály megszólítása is a célja volt. Mind a februári, mind a márciusi előadásokra elfogytak már a jegyek, de az előadás májusban is szerepel a színház műsorán.

(Forrás: Proton Színház)

süti beállítások módosítása