A nap fotója – Kékszakáll mint vígjáték az Operettszínházban

Jacques Offenbach operettjét Székely Kriszta állítja színpadra a Budapesti Operettszínházban, Szacsvay László és Veréb Tamás szereplésével.

Kékszakáll története épp olyan alapmese, mint a Hamupipőke, vagy Csipkerózsika. Egy gazdag, hataloméhes férfi története, aki a feleségeit válogatott módszerekkel teszi el láb alól. Megannyi irodalmi és zenés feldolgozása ismert, még rajzfilm is készült belőle, de a leghíresebb változata kétségkívül Bartók Béla egyfelvonásos operája. Az Operettszínház azonban nem a véres és komoly drámát, hanem a „Champs-Élysées Mozartjának” mulatságos, vígjátéki verzióját állítja színpadra. 

_e2c3933.JPGSzacsvay László és Kállay Bori az előadásban (fotó: Gordon Eszter)

Hogy a sztori közelebb kerülhessen a ma emberéhez, az eredetileg egy királyságban, lovagok és parasztok között játszódó darabot az alkotók az '50-es évek nagyvállalati miliőjébe ültették át. A Máthé Zsolt dalszövegeivel készült, Szabó-Székely Ármin, Lőrinczy Attila és Székely Kriszta által átdolgozott darabban jönnek-mennek majd a vállalati beosztottak, csinos titkárnők és aktatologatók.

Székely Kriszta régi álma válik valóra ezzel a rendezésével. A Színművészeti Egyetem utolsó évében osztályfőnöke, Székely Gábor azt a kérdést tette fel növendékeinek, mik azok a darabok, amiket pályájukon mindenképp szeretnének majd megrendezni. Székely Kriszta a Shakespeare és Csehov művek felsorolása után akkor azt mondta, egyszer mindenképpen szeretne színpadra állítani egy operettet. „Teljesen komolyan gondoltam, de nem tudom, bárki is komolyan vette-e rajtam kívül. Nagyon izgalmasnak tartom ugyanis azt a kihívást, hogy egy ennyire nagy múltú, ilyen sok tradícióval rendelkező műfajt hogyan lehet úgy felfrissíteni és megújítani, hogy azt a klasszikus közönségréteget, amelyik az operett szerelmese, ne elidegenítse, hanem épp ellenkezőleg, emelje a színházi élményét” – vallja a rendező.

A Kékszakáll főbb szerepeiben Boncsér Gergely / Vadász Zsolt, Szacsvay László / Csuha Lajos, Erdős Attila / Peller Károly, Dolhai Attila / Veréb Tamás, valamint Kállai Bori / Kalocsai Zsuzsa látható. A koreográfia Kulcsár Noémi munkája, a zenei vezető Dinyés Dániel. A díszletterveket Balázs Juli, a jelmezterveket Pattantyús Dóra készíti.

A Kékszakállt február 23-án mutatja be a Budapesti Operettszínház, ezt követően februárban további hat, illetve márciusban négy előadás szerepel a zenésszínház műsorán.

(Forrás: Budapesti Operettszínház)

süti beállítások módosítása