Herczeg Ferenc Bizánc című darabját mutatta be az Újszínház

A nagyszabású történelmi dráma Nagy Viktor rendezésében, Viczián Ottó és Gregor Bernadett főszereplésével került műsorra.

1453. május 29-én II. Mohamed elfoglalta Konstantinápolyt. XI. Konstantin bizánci császár a várost védve, csata közben esett el. A bizánci birodalom bukásával egy ezeréves kultúra értékei is odavesztek. A törökök előtt pedig megnyílt az út Európa felé. Herczeg Ferenc drámája a végső ostrom előtti időszakot és a bizánci birodalom bukását dolgozza fel. Mindezt az utolsó császár, XI. Konstantin szemszögéből. 

dsc_5646-1.jpgSzakács Tibor és Viczián Ottó az előadásban (fotó: Panamy)

Itt nem csak a város bukott el, itt az emberek buktak el, akik alkalmatlanok voltak arra, hogy összefogjanak a védelmükért. A darabban szereplő karakterek egy- egy embertípust és a hozzá tartozó gondolkodásmódot képviselnek. Az interakciók során kibontakoznak a bukás valódi okai: az önzés, árulás, csalás. Herczeg Ferenc drámája rendkívül pontosan felépített, feszes szerkezetű mű, mely egyetlen napba sűríti a cselekvényt. Mint minden klasszikus darab, a Bizánc is olyan alkotás, melyet bármikor , bárhol el lehet játszani, mert minden korban és helyzetben képes örökérvényű üzenetet közvetíteni a néző felé – olvasható az előadás színlapján. 

Az előadás díszleteit és jelmezeit Csík György tervezte, a főbb szerepekben Viczián Ottó, Gregor Bernadett, Szakács Tibor, Vass György és Almási Sándor látható. 

A Bizáncot február 23-án mutatta be az Újszínház, ezt követően február 28-án, március 7-én és 24-én, illetve április 7-én és 22-én látható ugyanott, minden alkalommal este 7 órától.

(Forrás: Újszínház)

süti beállítások módosítása