Törékeny címmel tartott konferenciát a Homo Ludens Project

A szegedi alkotóközösség a nők elleni erőszakra hívta fel a figyelmet konferencia-előadásokkal és művészeti eszközök segítségével. 

A Szegedi Focus Műhely Alapítvány Homo Ludens Projectje megtartotta legújabb, Törékeny című projektjéhez kapcsolódó konferenciáját középiskolás diákok és velük kapcsolatba kerülő szakemberek (többségükben pedagógusok, szociális munkások) számára. 

torekeny_flashmob_lene_therese_teigennel.JPGA Törékeny című flashmob (fotók forrása: Homo Ludens Project)

A Norvég Alap támogatásával megvalósuló projekt művészeti eszközök segítségével célozza meg a nők elleni erőszak felszámolását. A szervezettől nem áll távol a társadalmi problémák és a művészeti akciók összekapcsolása: az elmúlt években az Átjáró és a Jégtörő című projektjeik keretében fórumszínházi előadások segítségével járták körül a roma integráció kérdéseit. A Törékeny hasonlóan innovatív szemlélettel és játékossággal hívja fel a figyelmet a nők elleni erőszakra. 

A Milleniumi Kávéházban megrendezett egésznapos konferencián felszólalt Jørgen Lorentzen norvég filmproducer, irodalmár, férfijogi szakértő. Hogyan állíthatják meg a férfiak a nők elleni erőszakot? című előadásának fő gondolata a férfiak lehetőségei és kötelezettségei körül mozgott. Elmondta, hogy bár a férfiak többnyire nehezen beszélnek a nők elleni erőszakról, mégis fontos, hogy felismerjék és megállítsák azt, hiszen az erőszakmentes maszkulinitásból mindkét nem profitálhat. 

Antoni Rita, a Nőkért Egyesület elnöke, szakújságíró A nemi szocializáció szerepe a nők elleni erőszak kialakulásában címmel tartott interaktív előadást. Kiemelte, hogy a szocializáció során elsajátított nemi szerepek sokszor aláássák az egyenrangú férfi-nő kapcsolatokat, miközben táptalajt biztosítanak a patriarchális társadalmi berendezkedésnek, és ezen keresztül a nők férfiakkal szembeni kiszolgáltatott helyzetének. A hatalmi helyzetek tartós kiegyensúlyozatlansága pedig magával hozza a nők bántalmazásának bizonyos szintű társadalmi elfogadottságát.  

torekeny.JPGBenkő Imola Orsolya rendező és Gyüdi Eszter színész a Törékeny előadásának imázsfotóján

A konferencia zárásaként a jelenlévő szakemberek részt vehettek a Lene Therese Teigen, norvég rendező és drámaíró közreműködésével megrendezett street art workshopon. Az itt elkészült, a résztvevőknek a nők bántalmazásával kapcsolatos élményeit és gondolatait kifejező papírmadárkákat egy közös utcai performansz (flash mob) keretében egy lúggal leöntött nőt imitáló bábura ragasztották. Ezt követően a szervezők  bábut a ZUG Színház és Művészeti Tetthelyre szállították, ahol a járókelők számára továbbra is megtekinthető. 

A Homo Ludens Project a konferencia alkalmából a ZUG Színház és Művészeti Tetthelyen bemutatta Törékeny című, az oslói Hedda Alapítvány szakmai segítségével létrehozott nyomozószínházi előadását. Az interakítv előadás során a résztvevő középiskolás diákoknak egy bűnügyi esetet kellett felderíteniük: Kittit, a szegedi egyetemistát egy álarcos alak lúggal leöntötte, majd magára hagyta.

Az előadás során a nézők időben visszafelé haladva követhették nyomon Kitti és közeli barátai sorsának alakulását, és az így megszerzett információk segítségével hozhatták meg ítéletüket: ki volt a támadó, és mi legyen a büntetése. A nyomozószínház megtekintését követően a diákok Lene Therese Teigen vezetésével egy közös beszélgetés során dolgozták fel az előadás tapasztalatait.

(Forrás: Homo Ludens Project)

Kapcsolódó cikkek

Konferencia a nőkkel szembeni erőszak ellen

süti beállítások módosítása