A Gólem Színház „antiszemita zsidóbérenc” előadása Izraelben vendégszerepel

A Lefitymálva előadásának nem csupán a címe provokatív, egyszerre nevetteti ki a zsidóság fóbiáit és az antiszemitizmus képtelenségeit.

A produkció április 25-én a Tzavta Theatre (Tel-Avív) színpadán az izraeli közönség előtt is megmutatkozik.

„A zsidók – állítólag – képesek akár önmagukat is kinevetni. Sőt, a magyarok is. A magyar zsidók meg főleg. Szerintem pedig erre mindenki képes, akiben az önirónia bölcsessége megvan. A többiek nem fognak jól szórakozni a budapesti Gólem Színház tel-avivi vendégjátékán április 25-én a Tzavta Színházban…” – olvasható a független társulat közleményében. 

lefitymalvacshfoto21_1.jpgBánki Gergely, Kiss Eszter és Schmied Zoltán a Lefitymálva előadásában (fotók forrása: Gólem Színház)

A szövegkönyv írója, Vinnai András, megelőzve mindkét oldal támadásait, „antiszemita zsidóbérenc” darabnak titulálta a saját művét.

Két gázszámlás nem mer becsöngetni egy Dob utcai lakásba, hogy leolvassa a gázórát… mert hátha ezzel megsértik „azok” érzékenységét. Innen startol az előadás, és a végállomás az a neten keringő abszurd baromság, hogy miért lapos a pesti TESCO-k teteje. Hát persze hogy! Ott szállnak majd le az izraeli helikopterek, mikor elfoglalják Magyarországot.

A Gólem Színház repertoárja széles, a Dumaszínháztól a zsidó mesékig vagy olyan drámákig, mint Leonard Goldstein  Halpern és Johnsonja Trokán Péterrel és Székhelyi Józseffel. Nem zsidó színészek közössége, és nem csak a zsidó közösségnek játszanak. A Gólem mégis zsidó színház, hiszen minden előadásuk témája a zsidósággal kapcsolatos. 

lefitymalvacshfoto8_1.jpgNagy Mari, Bánki Gergely, Schmied Zoltán és Tamási Zoltán az előadásban

Borgula András, a színház vezetője és az előadás rendezője a tel-avivi Egyetem színházrendező szakán végzett. Nem modern színházat akarnak csinálni, hanem érvényeset. Mikor tíz éve hozzáfogtak az „anyaggyűjtéshez”, tartottak tőle, hogy kifogy alóluk a téma. Sajnos nem lett igazuk.

A Lefitymálva itthon is látható, legközelebb március 26-án, este 7 órai kezdéssel a Jurányi Házban.

(Forrás: Gólem Színház)

Kapcsolódó cikkek

A Gólem Színház még mindig zsidózik
„Sokan gondolják, hogy zsidók játszanak benne zsidóknak, zsidóul beszélve”
„A színház halála a politikai korrektség” – Interjú Borgula Andrással
Borgula András: „A zsidó színház nem szentségtörés“
„Ha elalszik a szülő egy gyerekelőadáson, akkor ott baj van”

süti beállítások módosítása