A komédia jegyében hirdetett évadot a Soproni Petőfi Színház

A válogatottan könnyed műfajok közé egyetlen dráma fért be Sopronban, Ingmar Bergman Jelenetek egy házasságból című műve.

Pataki András, színházat működtető Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezetője szerint a komédia évadával nemcsak a nézőszám emelés és a szórakoztatás a céljuk, hanem olyan nívós előadások bemutatása is, amelyek összetetten és elgondolkodtató módon beszélnek az emberről, az életről. 

sopron_1.jpgA sajtótájékoztatón (fotók: Torma Sándor)

Az évad a felnőtt bérletben Johann Strauss  Egy éj Velencében című nagyoperettjével kezdődik októberben. A darabban a főszerepeket Szolnoki Tibor, Domoszlai Sándor, Vadász Zsolt, Teremi Trixi és Zsadon Andrea játssza. A Rejtő, a megejtő című kabaré Rejtő Jenő megfejthetetlen világába kalauzolja a közönséget Pataki András rendezésében. Színpadra visznek egy görög komédiát, Arisztophanész  A gazdagság című művét Katona Imre rendezésében.

A kaposvári Csiky Gergely Színházzal közösen készül Alan Zachary-Michael Weiner  Első randi című musicalje, amelyet Magyarországon először mutatnak majd be. A darabot Szente Vajk rendezi, Feke Pál és Mikó István főszereplésével. A felnőtt bérletesek kamara előadásként tekinthetik meg Ingmar Bergman  Jelenetek egy házasságból című színpadi játékát, amelyben Gál Tamás és Kiss Szilvia játszik. A rendező Pataki András.  

Demcsák Ottó rendezésében, Rovó Péter és Szakál Attila koreográfiáival tűzik műsorra A szving meg a tangó című táncjátékot, ami a Sopron Balett, az argentin Escuela De Tango Buenos Aires és az osztrák Europaballett St. Pölten koprodukciójában készül, így argentin és osztrák táncművészek is szerepelnek benne. A darab érdekessége, hogy mindkét táncstílusban ugyanazt a történetet láthatják a nézők. 

sopron_2.jpg           Pataki András (jobbra) a sajtótájékoztatón

A középiskolások és az egyetemisták bérletben tekinthetik meg  Elton John és Tim Rice  Aida című musicalét Stéphanie Schlesser, Vastag Tamás, Füredi Nikolett és Szomor György főszereplésével. Ez a korosztály tekintheti meg A gazdagság, A szving meg a tangó és az Első randi című produkciókat, valamint a Mindörökké Júlia című színpadi játékot, amely Szendrey Júlia életéről szól, valóságos dokumentumok alapján készült Németh Ervin szerkesztésében. Az iskolákban Arany János  Pázmán lovag és az Én, Luther című tantermi színházi darabokat mutatják be.

A felsősöknek az Aida, a Mindörökké Júlia, A szving meg a tangó produkciók mellett Alekszej Batrakov, a Sopron Balett koreográfusának A csodatévő lány című táncjátékát mutatják be tornatermi színházi foglalkozás keretében.

Alsós bérletben Az égig érő fa című zenés magyar népmesét játsszák a Zentai Magyar Kamaraszínházzal közösen, Crnkovity Gabriella rendezésében. Az alsósok mellett az óvodások is megnézhetik Németh Ervin  Mátyás király krónikái című zenés mesejátékát, amelyet Szabó Attila állít színpadra a komáromi Jókai Színházzal közösen. Szimfonikus zenekari kísérettel mutatják be Alekszej Batrakov rendezésében és koreografálásában Szergej Prokofjev  Péter és a farkas története alapján készülő mesebalettet. Az ovisok mindemellett még megtekinthetik Lázár Ervin  A kétarcú boszorkány című mesejátékát Sólyom Katalin előadásában.

(Forrás: MTI)