TÉR(ny)ERŐ – Az Artus következő előadásának témája a hely

A Kérész Művek 50. olyan előadás, amely egyetlen nap alatt születik meg, és csak egyetlen egyszer kerül bemutatásra.

Az előző, 49. Kérész alkalmával az alkotók beavatták a nézőiket az Artus munkamódszerébe, melynek egyik meghatározó eleme, hogy az előadások nem egy előre megírt szöveg, és még csak nem is kizárólag egyetlen alkotó gondolatai alapján készülnek. Az Artusban minden résztvevő alkotó azáltal, hogy szereplők és alkotótársak hozzáteszik saját személyes élményeiket, gondolataikat, ötleteiket az alkotó-rendező koncepciójához. Legutóbb tovább bővítették az alkotók körét, és felkérték a nézőket, hogy legyenek ihletői, alkotótársai a következő előadásuknak. 

artus.jpg

A Kérész 49 előadás egy pillanatában röviden felvázolták a gondolati kört, amivel mostanában foglalkoznak. Aztán a témát egyetlen szóra szűkítették: ez lett a hely.

A hely egy speciális tér. Ha valami a helyén van - akkor az helyes. Így is használjuk, amikor azt mondjuk valamire, ami rendjén van, hogy helyes. Tehát helyén való. Ha helytelen, akkor nincs rendjén, nincs a helyén. Érzem ha a helyemen vagyok és ez jó, és nagyon rossz, ha nem érzem magam a helyemen. Még egy arcra is azt mondjuk, hogy helyes, ha minden, szem, fül, orr, száj, tekintett a helyén van, tehát harmonikus. De tegyük a dolgokat a helyére. Ha értjük egymást, akkor helyben vagyunk.”

Ezek után minden néző mondott egy szót a fenti témára asszociálva. Így kb. kilencven szó került fel egy táblára, amit mindenki látott. Majd kizárólag e szavak felhasználásával minden néző egy rövid verset írt, amit szintén kitűzött a közös falra.

Ezek a versek szolgálnak alapjául a mostani Kérész Művek 50. előadásnak, és egyben részévé válnak egy nagyobb alkotófolyamatnak, mely az Artus őszi bemutatójában fog kiteljesedni.

A Goda Gábor által rendezett előadás április 21-én, este 8 órától látható az Artus Stúdióban.

(Forrás: Artus)

süti beállítások módosítása