Fülöp Péter pályázik a kaposvári színház vezetésére

A jelenlegi megbízott igazgató Bozsik Yvette helyett Olt Tamás művészeti vezetésével nyújtotta be pályázatát a teátrum élére.

Meglehetősen mozgalmasra sikeredett a kaposvári Csiky Gergely Színház elmúlt néhány éve. Rátóti Zoltán 2014-ben kezdte meg második vezetői ciklusát Kaposváron, amely normál menetben 2019-ig tartott volna. Rátóti azonban 2016-ban családi okokra hivatkozva váratlanul lemondott az igazgatói posztról, ekkor került Fülöp Péter, a színház gazdasági vezetője ideiglenesen megbízott igazgatóként a teátrum élére. Ugyanebben az évben elkezdődött a színház átépítése, így a társulat ideiglenes játszóhelyre volt kénytelen költözni. Az igazgató 2017-ben kérte fel Bozsik Yvettet, hogy művészeti tanácsadóként segítsen kidolgozni a soron következő évadot.

dr_fulop_peter.JPGFülöp Péter (jobbra) / Forrás: Csiky Gergely Színház

Egy évvel később Fülöp Péter megbízatását meghosszabbították, elsősorban azért, mert gazdasági szakemberként a színház vezetése mellett az átalakítást is képes menedzselni. Idén márciusban pedig kiírták az igazgatói pályázatot is, olyan kritériumokkal, amelyek érezhetően Fülöp Péternek kedveznek. A kiírás ugyanis a felsőfokú színészvégzettség és az öt éves, színházi szakmai gyakorlat mellett a jogász és a közgazdász képzettséget is szakirányú végzettségként fogadja el, emellett a hároméves, előadó-művészeti szervezetben szerzett vezetői gyakorlat is kiválthatja a fél évtizedes szakmai múltat. Fülöp Péter pedig éppen három éve dolgozik a kaposvári teátrumban, valamint jogász és közgazdász diplomával rendelkezik.

Fülöp Péter pályázatában az egykori, mára már-már legendává vált kaposvári korszak örökségére való támaszkodás mellett az innovációt és a megújuló önálló arculat fontosságát emelte ki. „Elsődleges célom, hogy a Csiky Gergely Színház tartósan a magyar színházi élet meghatározó szereplője legyen: olyan teátrum, amely azonos művészeti igényesség mellett ugyanúgy képes felvállalni a tabuk ledöntését, ahogy a hagyományok megőrzését” - fogalmaz.

Felkért művészeti vezetőmmel – Olt Tamással – valljuk, hogy a színház kiemelt feladata a XXI. század intermediális társadalma aktuális problémáinak érzékeny, a magyar nyelviség és identitás prizmáján keresztüli bemutatása” – fűzi hozzá dolgozatában.

Emellett a társművészetek felé történő nyitással egy térségi kulturális központtá kívánja tenni a Csiky Gergely Színházat. „Olyan unikális intézményt vizionálunk, amely a Kaposvár – Keszthely – Siófok háromszög dinamikus kultúra-közvetítő centruma” – fogalmaz.

A pályázat itt olvasható teljes terjedelemben.

süti beállítások módosítása