Átadták a tavalyi Staféta különdíjait

Három alkotó, illetve alkotópáros vehetett át külön elismerést az általuk létrehozott produkciókért. A díjazottak is elmondták a gondolataikat a pályázatról. 

Budapest Főváros Önkormányzata a FÜGE Egyesület lebonyolításában 2015-ben indította útjára a Staféta pályázatot a tehetséggondozás és a független előadó-művészet támogatása érdekében. A projekt célja a fővárosi független színházi kezdeményezések támogatása oly módon, hogy az elmúlt években munkájukkal kitűnő, fiatal, pályakezdő színházi alkotók és alkotói csoportok számára biztosít további megmutatkozási lehetőséget és anyagi forrást. 

kitagadottak_1_1.jpgNagy Zsolt és Rába Roland a Kitagadottak előadásában (fotók forrása: FÜGE Produkció)

A Stafétával duplán lehet nyerni” – kezdte köszöntőjét Rozgonyi-Kulcsár Viktória, a Füge Produkció elnöke a 2017-es Staféta Pályázat díjátadóján, hiszen amellett, hogy a Budapest Főváros Önkormányzata által útnak indított pályázat az elmúlt évben hét produkció létrejöttét is lehetővé tette, három előadás külön díjban is részesülhetett.

A Főváros a BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. szervezésében megvalósult Budapest a fiatal tehetségekért kezdeményezést olyan fiatalok támogatására hívta életre, akik a kreatív, innovatív gondolkodásukkal és egyedi hangvételükkel hiánypótlóak tudnak lenni Budapest kulturális életében. A különdíj a díjtárgy mellett, (150.000 Ft bruttó összegű) pénzjutalommal és a BVA által összeállított Budapest élménycsomaggal jár (Bubi bérlet, Rudas fürdőbelépő és állatkerti belépő). A Budapest a fiatal tehetségekért program különdíját Mészáros Máté vehette át a United Space of Ambivalence című táncelőadásáért, melyet a közönség az idei Sziget Fesztiválon is láthat. 

A Fidelio Csoport által életre hívott Fidelio Fortissimo díjat Zappe László és Várhegyi András  A halál kilovagolt Perzsiából című produkció alkotópárosának, Szenteczki Zitának és Juhász Andrásnak nyújtotta át. A díjazott előadás alkotócsapata egy exkluzív médiacsomagban részesült. 

A Közönségdíjat magasan, a szavazatok hatvan százalékának a begyűjtésével Olasz Renátó és Horváth János Antal  Kitagadottak című előadása nyerte. A közönségdíjat, melyet a Jurányi ház egyik alkotója, Cséffai Györgyi iparművész készített, a korábbi nyertes, Kálmán Eszter adta át az alkotócsapatnak. 

halal_kilovagolt.jpgJankovics Péter A halál kilovagol Perzsiából előadásában

A nyertesek egy körkérdésre is válaszoltak: 

Mészáros Máté: United Space of Ambivalence / Budapest a fiatal tehetségekért program különdíja 

Mit jelent számodra ez az elismerés?

Mészáros Máté: Meglepődtem. Nem is tudtam, hogy bármiféle díj kiosztásra kerül. Azt jelenti, hogy a személyes hit mellé jó mindig egy külső megerősítés. A United Space of Ambivalence című előadásnál minden olyan szerencsésen összejött. Olyan jó alkotótársakkal dolgoztam együtt, hogy mindenféle díj nélkül is sikeresnek érzem ezt a próbafolyamatot és magát az előadást is.

Milyen tapasztalatokkal gazdagodtál a próbafolyamatnak köszönhetően?

Jó volt olyan előadást csinálni, ami nyitott a nézők felé, és ennyire megtartja a koncentrációjukat. Úgyhogy a következő előadásoknál megpróbálom ezt megőrizni. Az előző munkáimban mindig volt egyfajta bezártsága az előadásnak, amit kívülről néztek a nézők, és a United Space of Ambivalence-ben tök jó volt megélni, hogy kinyitottuk a falakat. Átjárhatóságot tapasztaltam a kommunikációban, és az előadás struktúrájában is volt  valamiféle nyitottság. Ez így mind összességében újdonság volt és pozitív élmény.

Ha azt mondom Staféta, azt mondod…

Hajrá! 

meszaros_mate_usa.jpgUnited Space of Ambivalence

Szenteczki Zita és Juhász András: A halál kilovagolt Perzsiából / Fidelio Fortissimo-díj 

Mit jelent számotokra ez az elismerés?

Szenteczki Zita: Egyrészt nagyon örülünk a szakmai elismerésnek, másrészt annak, hogy egy évig követik a munkáinkat. A sajtófigyelem mindenképpen nagy öröm. Mivel elég nehéz az előadás továbbjátszási sorsa, azon is gondolkodunk, hogyan tudnánk együttműködni az ügyben a Fidelióval. Jó érzés, hogy vannak szakmai támogatóink.

Juhász András: Sajnos egyelőre nem igazán tudjuk játszani az előadást. A legközelebbi időpont januárban van, ezért is fontos a sajtómegjelenés, hátha valaki felfigyel ránk és gyakrabban tudjuk játszani.    

Milyen tapasztalatokkal gazdagodtatok a próbafolyamatnak köszönhetően?

Szenteczki Zita: Még nem dolgoztunk együtt, de nagyon jó közösség alakult ki a próbafolyamat során.

Ha azt mondom Staféta, azt mondjátok…

Szenteczki Zita: Független alkotó közösség. 

Horváth János Antal és Olasz Renátó: Kitagadottak / Közönségdíj 

Mit jelent számotokra ez az elismerés?

Olasz Renátó: Először is a Staféta Pályázattól kaptunk egy olyan lehetőséget, hogy szabadon gondolkozzunk, és az, hogy ezt a nézők is elismerik, azt jelenti, hogy ma a szabad gondolkodásnak van létjogosultsága.

Horváth János Antal: Azt jelenti, hogy tudtunk élni a lehetőséggel. Jó érzés, hogy legitimálódik az a szabadság, amit a pályázat által kaptunk.   

Milyen tapasztalatokkal gazdagodtatok a próbafolyamatnak köszönhetően?

Olasz Renátó: Megtapasztaltuk, milyen nehéz helyzetben van az, aki ma Magyarországon függetlenként színházat próbál csinálni.

Ha azt mondom Staféta, azt mondjátok…

Horváth János Antal: Bizalom.

(Forrás: FÜGE Egyesület)

Kapcsolódó cikkek

Hét független alkotó 18 millió forintot kapott az idei Stafétán
A következő évadban is folytatódik a Staféta

süti beállítások módosítása