Budapestre jön a világhírű Koreai Nemzeti Kortárs Táncegyüttes

Az ázsiai kortárs tánc egyik legizgalmasabb társulata a Várkert Bazárban lép fel május 4-én.

A Koreai Nemzeti Kortárs Táncegyüttes tagjai az ősi kardtánctól a klasszikus baletten át a hip hopig művelték tudásukat, és vegyítik a keleti és nyugati hagyományt.

A társulat Kavalkád című darabjával vendégeskedik hazánkban. Az előadás különböző világok ötvözésére tesz kísérletet: vegyíti a keleti és nyugati, régmúlt és kortárs zenés és táncos hagyományokat. Az alkotók azt ígérik, a darabban minden benne lesz, ami koreai. A nézők közelebb juthatnak a koreai kultúrához, gondolkodásmódhoz, a koreai emberek lelkivilágához, Korea egyszerre gazdag és súlyos örökségéhez.  

02_immixture_photo_by_aiden_hwang.jpgKavalkád (fotó: Aiden Hwang)

Ahn Sungsoo koreográfiájának egyik állomásán újraértelmezi Eminem és az udvari tánc kapcsolatát. Sztravinszkij és a koreai sámánisztikus rituálé megidézésével pedig arra a négy évvel ezelőtti dél-koreai kompkatasztrófára is reflektál, amelyben több mint háromszáz diák vesztette életét. Az előadást közönségtalálkozó követi, ahol a társulat tagjai személyes élményeiket is megosztják a darabbal kapcsolatban. 

A Kavalkádot 2016-ban mutatták be Párizsban, a premiernek a Théâtre National de Chaillot adott otthont. Az elmúlt két évben mind hazájában, mind külföldön elismerő kritikákat kapott. Budapest után legközelebb a londoni The Place-ben lépnek fel. 

Az est házigazdája, a Koreai Kulturális Intézet rendszeresen szervez nagyszabású produkciókat Magyarországon. Április végén Daejeon Város Yeonjeong Koreai Hagyományos Zenei Központja lép fel harmincöt fős nagyzenekarával a MOM Kulturális Központban, hogy megismertessék a magyar közönséggel a koreai zenés-táncos hagyományokat.  


Ahn Sungsoo újságírást és filmezést tanult, mielőtt 1991-ben megalapította saját tánccsoportját, a Sungsoo Ahn Pick-up Group-ot New Yorkban. Egyedi koreográfiái rövid időn belül magára vonták a szakma figyelmét, és olyan impozáns helyszínekre kaptak meghívást, mint a Joyce Theater, Lincoln Center és Dance Theater Workshop. 1989-ben tért vissza Szöulba, ahol tovább dolgozott egyedi művészi nyelvezetének finomításán.

Mára széles körben ismert elsősorban műfaji határokat feszegető kísérletei révén, alkotásaiban a hagyományos koreai tánc gazdag örökségét ötvözi a balett, a hiphop és a kortárs tánc elemeivel. Az általa kifejlesztett módszer lehetővé teszi a táncosoknak a gyors és szabad mozgást, a műfajok közötti hirtelen váltásokat, megteremtve a technikai alapot a keleti és nyugati táncokban rejlő szépség bemutatására egy produkción belül.

Sungsoo 2017 óta áll a Koreai Nemzeti Kortárs Táncegyesület élén, ami vezetése alatt egyre nagyobb nemzetközi elismerésnek örvend. Elsődleges céljuk képviselni a koreai kortárs táncban rejlő vibráló eredetiséget és technikai tökéletességet a világ színpadain.

A Kavalkád május 4-én, este 7 órától látható a Várkert Bazárban. 

(Forrás: Koreai Kulturális Központ)

süti beállítások módosítása