Spolarics Andrea: „Nagyon jól elvagyok egymagam is!”

A színésznő legújabb szerepe kapcsán mesélt a Pótszékfoglalónak a humor erejéről, és mindarról, amit a darab kapcsán a párkapcsolatokról tanulhatunk.  

Spolarics Andrea a Színmű elvégzése után a Madách Színházban kezdte a pályáját, majd Szolnokon folytatta. 1992-ben Kolozsvárra ment, ahol négy éven át színészetet tanított a Kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetemen, és öt éven át játszott a Kolozsvári Állami Magyar Színházban. Ezt követően visszajött Magyarországra, 1997 és 2014 között a Bárka Színház tagja lett, annak megszűnése óta pedig a Budaörsi Latinovits Színház színművésze. 

a_kulisszak_mogott_eder_vera_12_kicsi.jpgKardos Róbert és Spolarics Andrea A kulisszák mögött előadásában (fotók: Éder Vera)

Legutóbb a Rózsavölgyi Szalon és a Szentendre Teátrum közös előadásában, Florian Zeller: A kulisszák mögött című darabjában mutatkozott be, amelyet Ördög Tamás rendezett. Ennek kapcsán kérdezte őt a Pótszékfoglaló.  

A darab a ki nem mondott gondolatokon keresztül mutatja meg, egy kapcsolatban hogyan bújunk el egymás elől. „Nem igazán voltam bújócskázós típus. Sokat játszottam otthon egyedül – egy szem gyerek lévén, – amíg szüleim dolgoztak. Annak ellenére, hogy már gyerekkoromban is nagy „társasági életet éltem”, rengeteg barátom volt. De azt hiszem, én nagyon jól elvagyok egymagam is!” – mondja a színésznő az interjúban a bújócskázás kapcsán.

Ott van egy fiatal pár, akik már jó ideje együtt élnek, nevelik a gyerekeiket, ám az a kezdeti egymás iránti fellángolásuk már nincs meg, ennek ellenére van valami kettőjük kapcsolatát egyben tartó malter – és ezt kezdi ki, írja felül hirtelen egy parányi, jelentéktelen történés” – meséli a darab történetéről. A jelentéktelen történés az, amikor a házaspár barátja egy fiatal nővel jelenik meg, ami felkavarja a házaspár lelkivilágát. 

a_kulisszak_mogott_eder_vera_3_kicsi.jpgKardos Róbert, Sztarenki Dóra, Vasvári Csaba és Spolarics Andrea az előadásban

Az előadás egy bohózat. „A humor segít abban, hogy kizárd az egód áldozat gyártó rutinját, hibáztató mechanizmusait…mert az önsajnálatot mindannyian nagyon szeretjük, természetesen!” – vallja Spolarics Andrea. „Ha néha sikerül felülkerekednünk, olyan felszabadító megtapasztalni, rálátni arra, hogy bizonyos szituációkban mennyire nevetségesek tudunk lenni! Ha igazán mélyen tudnánk szeretni valakit, és saját követeléseinket ezért képesek lennénk a háttérbe szorítani, akkor mindannyiunknak kicsit egyszerűbbé válna az élete” – fűzi hozzá.

Spolarics Andrea játssza a házaspár női tagját, aki kénytelen azzal szembesülni, hogy a férje a „nyálát csorgatja” a fiatal nő láttán, és a közös életüket is kezdi másképpen értékelni. „Amikor már teljesen biztonságban érzed magad a saját komfortzónádban, akkor egyszer csak történhet valami azzal, akit a legjobban szeretsz. Valami, amire abszolúte nem is számítasz! Volt részem ilyenben már magamnak is, amikor szinte tökéletesen azonos szituációt éltem meg, mint a darabban…és persze egyáltalán nem találtam olyan baromi viccesnek, mint amennyire itt a színpadon az!” – meséli.

Ebben a helyzetben sok minden felmerül: mennyire vagy még nő, képes vagy-e még egyáltalán valamire? Az önértékelés ilyenkor komoly próba elé kerül, és ezen nehéz átjutni” – fűzi hozzá.

A színésznő véleménye szerint, az előadás több lehet, mint egy sima, kacagtató vígjáték. „Ha ezt a darabot jól játsszuk majd, akkor ennek lehet önreflexív hatása is, talán. Szeretnénk, ha ez nemcsak olyan előadás lenne, amin nevetünk egyet, aztán szaladunk a ruhatárba, hanem el is tudna gondolkodtatni azon, hogy te ezekben a dolgaidban hol, merre tartasz?” – mondja, hozzátéve – „Ami az én figurámmal történik, az, azt hiszem, hogy minden második nővel megtörténik, nem, inkább minden elsővel! Ez a történet szépen mutatja a társkapcsolat, a hosszú társkapcsolat előnyeit és buktatóit”. 

a_kulisszak_mogott_eder_vera_14_kicsi.jpgKardos Róbert és Spolarics Andrea

Úgy tartja, a színészet egyben önismereti kurzus is. „Ha jól akarok játszani, abba a problémakörbe mindig igyekszem magam mélyre ásni, amelyikkel a darab kapcsán találkozom. Ezt nem lehet sem megúszni, sem kikerülni” – fogalmaz.

Az eredeti interjúból, amelyet Csatádi Gábor készített, az is kiderül, Spolarics Andrea szerint mennyire tudjuk kívülről látni a kapcsolatainkat, ő maga hogyan van mostanában a saját egójával, és vannak-e szerinte olyan gondolatok, amelyeket nem szabad kimondani, bármennyire is igazak.

A teljes interjú itt olvasható.

Kapcsolódó cikkek

Spolarics Andrea, Kardos Róbert: A nagy kérdés, hogy tényleg boldog vagy?
„Nagyon egyre jár az agyunk, egy nyelvet beszélünk” (Interjú Sztarenki Dórával és Vasvári Csabával)
Ördög Tamás bohózatot rendez Szentendrén
Ördög Tamás: „Leginkább ezekben a kis terekben érzem otthonosan magam”
„Van értelme az állandó harakirinek" – Spolarics Andrea válaszolt

süti beállítások módosítása