Schilling Árpád elhagyja Magyarországot

A Krétakör alapító vezetője nem akarja bevárni, amíg Orbán Viktor beváltja az ígért bosszúját – nyilatkozta egy német csatornának.

 „Idén Orbán Viktor miniszterelnök kijelentette, hogy választási győzelme esetén ütni fog a bosszú órája. A miniszterelnök a saját országának állampolgárait fenyegeti. Ez őrület itt, az Európai Unió szívében” – mondta Schilling a német nyelvű Arte csatornának, a miniszterelnök március 15-ei beszédére utalva. Nem küzd tovább, családjával Franciaországba emigrál. 

schilling_2_ok_2.jpgSchilling Árpád (forrás: PORT.hu)

Korábban Németh Szilárd, a nemzetbiztonsági bizottság fideszes alelnöke nemzetbiztonsági kockázatnak nevezte Schillinget, aki aktív részvevője volt kormánykritikus megmozdulásoknak, szót emelve a Fidesz-KDNP kormány humanista alapértékekkel és a demokráciával szembemenő politikája ellen.

Azóta megszületett az úgynevezett Soros-lista is, amelyen olyan emberek neve szerepel, akik a kormány szerint azon dolgoznak, hogy Soros György politikai akaratát érvényre jutassák Magyarországon. Ezen éppen nem szerepel Schilling Árpád, ám neves egyetemi oktatók és több emberjogi civil szervezet tagja igen.

A független szférában 2012-ben radikálisan csökkentett támogatások és az állandó adóellenőrzések miatt a művész, akit külföldön is elismert rendezőként tartanak számon, úgy érzi, nincs maradása. Schilling Árpád úgy véli, a színházi szakma is hátat fordított neki: „Egyedül érzem magam, pont egy olyan időszakban, amikor szolidaritásra és támogatásra lenne szükségem”. „Számomra nem maradt más, csak az emigráció” – fűzi hozzá.

(Forrás: Szinhaz.org)

Kapcsolódó cikkek

Németh Szilárd: „Schilling Árpád komoly nemzetbiztonsági kockázat”
A kritikusok tiltakoznak Schilling Árpád megbélyegzése ellen
Schilling Árpád: „Hiszem, hogy van még bennünk tartalék”
Schilling Árpád: „Itthon önkéntes politikai aktivistaként vagyok jelen”

süti beállítások módosítása