Lukáts Andor és Bodrogi Gyula is megemlékezik a holokauszt roma áldozatairól a Nemzetiben

A Roma Produkciós Iroda „371 Csillag” címmel ünnepi megemlékező műsort tart május 19-én a Nemzeti Színházban. 

Ahogy Európa számos országában, így Magyarországon is május 16-án emlékezünk a holokauszt roma áldozataira. Az évforduló az Auschwitz- Birkenau II/e láger cigány családi táborban történt lázadás kapcsán emlékezik a holokauszt roma áldozataira, többek között arra a 371 gyermekre, akik az haláltáborban születtek és a náci vérontás áldozatai lettek. 1944. május 16-án megpróbálták Rudolf Höss intézkedésére felszámolni a tábort, de a cigányok ahelyett, hogy szó nélkül engedték volna, hogy a gázkamrákba hajtsák őket, fellázadtak. 

371csillag_1_foto_kifra_1.jpgFotók forrása: Nemzeti Színház

Habár sok roma áldozatul esett a harcnak, számos náci is elesett. Mivel ezen a napon is érkezett transzport a táborba, a táborparancsnok lefújta a támadást, és a vonatokhoz vezényelte a katonákat… A lázadás emléke mai napig példaértékű, amely bizonyítékként szolgál, hogy az elnyomással még a kilátástalannak tűnő helyzetekben is szembe lehet, és szembe is kell szállni. 

A Roma Produkciós Iroda az Európai Roma/Traveller Fórum 2006-os kezdeményezése alapján, a Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság támogatásával a kortárs művészetek kiemelkedő alakjaival, zenei, irodalmi esttel állít emléket az áldozatoknak. 

371csillag_3_foto_kifra.jpgKlasszikus muzsika, hagyományos cigányzene, népzene, emlékiratok, kortárs irodalmi etűdök váltják egymást kreatív, vizuális, hangulati aláfestéssel, vetített képekkel, filmbejátszásokkal. Műsorvezetés helyett a túlélők vallomásai kötik össze a neves előadóművészek produkcióit. 

A fellépők 

Bodrogi Gyula színművész
Lukáts Andor színművész
Trill Zsolt színművész
Horváth Lajos Ottó színművész
Nyári Oszkár színművész
Snétberger Ferenc gitárművész
C-SZ-FISZ-A
100 Tagú Cigányzenekar kamaraegyüttese

Romano Glaso együttes
A Somnakaj gyerekszereplői
Szilvási Gipsy Folk Band
TukeMO
Etnorom
Romano Suno
Dömötör Luca és a lányok
Radics Gigi

(Forrás: Nemzeti Színház)

süti beállítások módosítása