Ők képviselik Magyarországot a színházi látványtervezők világkiállításán

A négyévente megrendezett Prágai Quadriennálé 2019-ben a képzelet, átalakulás és emlékezet hívószavak köré építi tárlatait.

Sikeresen lezajlott a 2019-es Prágai Quadriennálén való magyar részvételre szóló nyílt pályázat, amelyet hazai főkurátorként a PIM-Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) hirdetett meg.

infinite_dune_belso.pngVégtelen dűnék (fotók forrása: OSZMI)

A hallgatók munkáit felvonultató Diákszekció a képzelet szabad áramlására, vad és bátor utópiák létrehozására helyezi a hangsúlyt. Az Országok és régiók szekció azt a termékeny átalakulási folyamatot állítja középpontba, amelynek során a kezdeti ötletek és elképzelések a megvalósulás kereteivel találkozva tervvé forrnak. Testet öltve így válhatnak maguk is inspirációs forrássá a közös emlékezetben, miként azt a Fragmentumok tárlat élő legendái: tárgyai, jelmezei, töredékei demonstrálják. 

A szakmai zsűri tagjai voltak: Ács Piroska (PIM-OSZMI), Antal Csaba díszlettervező, Barda Beáta (FESZ), Böröcz Sándor (OISTAT), Csanádi Judit (MKE), Kicsiny Balázs (MALÁT), Kis Domonkos Márk (Magyar Teátrumi Társaság), Laklóth Aladár (EMMI), Szabó Attila (PIM-OSZMI), Zeke Edit (MALÁT).

mi_van_a_felhoben_1.pngMi van a felhőben? 

A szakmai zsűri döntésének értelmében a rangos nemzetközi színházi kiállítás központi, Országok és Régiók szekciójában Balázs Juli, Juhász András, Kálmán Eszter, Keresztes Gábor és Nagy Fruzsina Infinite Dune (Végtelen dűnék) című installációja képviselheti Magyarországot. A kiírásnak megfelelően interaktív, környezetével kapcsolatot teremtő díjnyertes koncepció a végtelenség tükrök által létrehozott illúziójával játszik: az installáció kívül környezetét kettőzve mossa el a térbeli határokat, belül homokdűnéket sokszorozva kelti kietlen sivatag benyomását. 

A második helyezéssel járó díjat a zsűri Szlávik István, Szakács Györgyi, Szlávik Juli és Vécsei Márton  Hübrisz című pályaművének, míg a szintén díjjal járó harmadik helyet Erkel László Kentaur: The spiralring című alkotásának ítélte. 

andrassy_uti_villa_ok.JPGA Diákszekción a Magyar Képzőművészeti Egyetem Látványtervező Tanszékének és a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karának hallgatói állítják ki közös, Mi van a felhőben? című tervüket, amely a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem diákjainak bevonásával készült. Installációjuk részben a változékony képzelet és az egymásba folyó gondolatok, részben a virtuális felhőként működő iCloud szimbólumaként a felhő és utazás motívumai köré épül.

                                                   (Andrássy úti villa - jelmez)

A Fragmentumok szekcióba az OSZMI Nagy Fruzsina jelmeztervező Andrássy úti villa elnevezésű, a Krétakör Színház 2007-es PestiEsti című bemutatójában Csákányi Eszter színésznőn szereplő alkotását nevezte. Az előadásban megelevenített jellegzetes épületek és közlekedési eszközök egyikeként 2009 óta képezi a múzeum szcenográfiai gyűjteményének részét. 

(Forrás: OSZMI)

süti beállítások módosítása