Évadot hirdettek Tatabányán

A vígjáték és a zenés komédia éppúgy megtalálható a következő évad programjában, mint a dráma vagy a tragédia. 

Az évad felnőtt bemutatói 

Martin Sperr: Vadászjelenetek Alsó-Bajorországból / Kamaraszínház
dráma, rendező: Guelmino Sándor

Korszerű előadást szeretnénk csinálni, amely egyensúlyt próbál találni a realista színjátszás és egy jóval elemeltebb formanyelv között. (…) A darab a második világháború után játszódik egy bajor faluban, ahol az idilli felszín alatt iszonyú nagy gyűlölködés húzódik meg az emberek között. Mindenkit kipécéznek és megpróbálják elüldözni, aki egy kicsit is különbözik a többségtől. A dráma arról szól, hogy ha egy társadalomban elhintik a gyűlölet magvát, az onnantól ott marad és mérgez. Fontos kérdésfelvetése a műnek, hogy miért is szeretünk mindig másokkal foglalkozni és másokat kárhoztatni ahelyett, hogy előbb a saját gondjainkat próbálnánk megoldani. Ez a kérdés mindig aktuális, most pedig különösen, hogy az intolerancia ilyen méreteket öltött a társadalmunkban” – mondta el az előadásról a rendező.

dsc_7435.JPGA tatabányai társulat és az új évad rendezői (fotók: Prokl Violetta / Jászai Mari Színház)

William Shakespeare: Macbeth / A Jászai Mari Színház és a Szkéné Színház közös előadása / Nagyszínpad
tragédia, rendező: Szikszai Rémusz 

Vajda Katalin: Anconai szerelmesek / Nagyszínpad
zenés komédia, rendező: Megyeri Zoltán

Több, mint húsz előadást rendeztem eddig a pályám során, de a Jászai közönsége eddig színészként ismerhetett, rendezőként ez lesz a „bemutatkozásom” Tatabányán. (…) Az Anconai szerelmesek elképesztően szórakoztató darab, az ország számos teátrumában játszották már nagy sikerrel. Cselvígjátéki elemek, remek humor, szellemes párbeszédek, és ami a legfontosabb: olyan örökzöld olasz slágerek színesítik a történetet, mint a Ciao Ciao Bambina, a Volare, a L'Italiano, az Una lacrima sul viso vagy a Felicita, amelyek Fábri Péter átköltésében csendülnek fel. Egymásra találnak elveszettnek hitt szerelmesek, rég látott testvérek, apa és lánya… az Anconai szerelmesek egy vérbő, mediterrán komédia, amin egy pillanatig sem lehet unatkozni. Kimondottan közönségbarát mű, de azt szeretném, ha nemcsak a közönség, hanem a színészek is élveznék a játékot” – mesélte a produkcióról Megyeri Zoltán. 

tata.jpgMegyeri Zoltán a sajtótájékoztatón

Molnár Ferenc: Az üvegcipő / Nagyszínpad
vígjáték, rendező: Czukor Balázs

Ez az első rendezésem a Jászaiban, a társulat tagjainak nagy részével újak leszünk egymásnak. (…)  Az üvegcipő egy huszadik századi Hamupipőke-történet, amelynek a meseszerűsége és a szerelem által megjelenő kiszolgáltatottsága foglalkoztat a legjobban. Szakmai kihívást jelent, hogy a darab vígjátéki oldala mellett hogyan tud megjelenni az előbb említett kiszolgáltatottságból fakadó hiány, önzés, a megbocsátani nem tudás valódi fájdalma. Az üvegcipő egy nagyon valóságos jelenetekből álló, remekül strukturált színdarab. Reményeim szerint, ha a jól megírt komikus jeleneteknek megkapargatjuk a felszínét, előtérbe kerülnek a mű árnyaltabb mélységei” – nyilatkozta a rendező

Jaroslav HašekNótáros Lajos: Hrašek, avagy Švejk a Kehelyben / Nagyszínpad
kortárs szatíra zenegéppel, a szövegkönyvet készítette: Nótáros Lajos, rendező: Tapasztó Ernő

A cseheknél a kocsma a legfontosabb társadalmi tér, már-már fontosabb, mint az otthon. Minden itt történik, vagy legalábbis itt mindenről tudni lehet, ami a világban történik – ezen a közegen keresztül szeretnénk az előadásban végigkövetni, ahogy a huszadik és huszonegyedik század történelme végigrobog az emberiségen. A kiindulópontunk természetesen Hašek Švejkje, amit egy érdekes dramaturgiával próbálunk továbbgondolni, és összekötni egy másik cseh klasszikus, Bohumil Hrabal műveinek világával. A tervek szerint a Jászai szinte teljes társulata szerepelni fog az előadásban” – mondta az előadás kapcsán Tapasztó Ernő, az Aradi Kamaraszínház vezetője, az előadás rendezője. 

tata_2.jpgTapasztó Ernő

Mark HaddonSimon Stephens: A kutya különös esete az éjszakában / Nagyszínpad
különös detektívtörténet, rendező: Guelmino Sándor

Azért szerettem bele ebbe a műbe, mert nagyon szép történetet mond el. Adott egy autista kamaszfiú, aki arra lesz figyelmes, hogy megölték a szomszéd kutyáját. Elkezd nyomozni a tettes után, miközben eleinte rá gyanakodnak. A maga szerény eszközeivel, de annál makacsabban kezd nyomozni, holott korábban az utcáját sem hagyta el. A kutakodása során olyan, az életét körülvevő hazugságokra derül fény, amelyek mindent felforgatnak körülötte – a darab ezért egyféle felnövéstörténetként is felfogható.

Mindig is érdekeltek az olyan művek, amelyeknek a főszereplője hátrányos helyzetű, és az olyan helyzetek, amelyek arról számolnak be, hogy hogyan tudnak ezek a figurák átlépni a saját korlátaikon. Egy ilyen ember mindig tükör a társadalom számára.  A másik kedvenc vesszőparipám az egymásnak tartogatott hazugságok és ezeknek a lelepleződése – úgy gondolom, ezek is áthatják a társadalmunkat, és erre a darab is erősen reflektál” – mondta az előadásról Guelmino Sándor.               

A Jászai Mari Színház társulatához a következő évadban két új tag, Szakács Hajnalka és Figeczky Bence csatlakozik. 

dsc_7444.JPGCrespo Rodrigo igazgató, Szakács Hajnalka és Figeczky Bence

A mi osztályunk című előadást a 2018/2019-es évadban Budapesten, a Szkéné Színházban – folyamatosan, az egész szezonban – láthatja majd a közönség. 

A 2017/2018. évad folytatásaként az Így szerettek ők című felolvasószínházi előadások (Nyáry Krisztián történetei alapján a forgatókönyvet írta és az előadásokat rendezte Réczei Tamás – az ELTE, az Átrium és a Jászai Mari Színház közös előadása) mind az Antré-estek, mind a Antré-Diák sorozatban láthatóak lesznek. A 2018/2019. évadban Krúdy Gyula (Váradi Regina, Rózsa Zsuzsanna), Babits Mihály (Török Sophie, Szabó Lőrinc), Molnár Ferenc (Fedák Sári, Darvas Lili) József Attila (Vágó Márta), Márai Sándor (Matzner Ilona, Mezei Mária), Ady Endre (Csinszka) és Csáth Géza (Jónás Olga) szerelmi életét feldolgozó előadásokat tekintheti meg a közönség. 

A Jászai Mari Színház az új évadban sem szeretne lemondani arról a sokszínűségről, amit – saját prózai és zenés előadásai mellett – a táncelőadások meghívása jelent. Ennek megfelelően a TÁNC 2018 sorozat folytatásaként TÁNC 2019 címmel, a hagyományos és a kortárs táncnyelven megszólaló előadások legjavát láthatják majd a tánc szerelmesei a Jászai Mari Színházban.

(Forrás: Jászai Mari Színház)

süti beállítások módosítása