Öt nap a kortárstánc színe-javával

A két idén Lábán-díjat nyert előadás és sok más különlegesség mellett Gergye Krisztián performansz sorozata is szerepel a 8. Monotánc Fesztivál műsorán.

A nyolcadik alkalommal megrendezett fesztivál május 15. és 19. között látható a Bethlen Téri Színházban. 

gob_meszaros_csaba.jpgGóbi Rita a Reptében előadásában (fotó: Mészáros Csaba)

Fesztiválprogram

Május 15. kedd

18:00 / Gergye Krisztián: „Ha mi árnyak...”

Gergye Krisztián táncos, koreográfus, rendező, performer rendhagyó sorozattal jelentkezik, rendhagyó helyszínen a 8. Monotánc Fesztivál alkalmából.  A szabadtéri performansz-sorozat öt különálló részből áll, melyek mindegyike önálló darabként is értelmezhető. A premierre május 15-én kerül sor, majd 19-éig minden nap szinte új előadást láthat a közönség a Róth Miksa Emlékház udvarán.

A performansz-sorozat öt stációja a Fesztivál ideje alatt minden nap 18:00 órakor kezdődik. Gergye Krisztián alkotótársai Zombola Péter zeneszerző zongoraművész és Phillip Gyögy énekes előadóművész. A performanszokban felhangzanak Áfra János költő megzenésített versei.

Az előadás egyik legerősebb képi eleme egy térinstalláció, melyben helyet kapott Rabóczky Judit Rita - Lilith című szobra is. Maga az installáció a fesztivál időtartamában, a múzeum nyitvatartási idejében (minden nap 14 órától) külön is megtekinthető. 

edv_9641.jpgGergye Krisztián a performansz sorozat imázsképén (fotó: Éder Vera)

19:00 / Eifert János: 3T (Tánc/Test/Természet) - a fotóművész 75. születésnapja alkalmából

Eifert János szakmájának itthon és külföldön is egyik legismertebb képviselője. Tánc-, aktfotói, természetképei és az alkalmazott fotói alapozták meg ismertségét. A világ 40 országában fényképezett, páratlan értékű archívumot állítva össze.

A kiállítást Turczi István költő nyitja meg 19 órakor; megtekinthető 2018. június 16-ig.
A kiállítás 18 éven felülieknek ajánlott.

Május 16., szerda

19:00 / Bakó Tamás - Nagy Zoltán: Fekete ló

"A Fekete ló olyan ritka, mint a fehér holló. Nagy Zoltán koreográfus és Bakó Tamás táncművész ugyanis éppen az ellenkezőjét teszi mindennek. A Fekete ló Bach Máté passiója és egy szirénahang között a csenddel és monotonitással zenél, nincsenek benne sem esztétikus táncmozdulatok, sem színek, sőt, maga a főhős is láthatatlan." (Török Ákos)

fekete_lo.JPGBakó Tamás a Fekete ló előadásában

Az előadás 2016-ban Lábán-díj jelölést kapott.

21:00

Ujszászi Dorottya: P@88w0rLd (részlet) (dot.Consla)

Nő vagyok. Mitől vagyok nő és már nem csak lány? Mikor lettem nő? A külső teszi? Attól leszek nő, mert úgy öltözködöm, és viselkedek? És ha ezt mind elvesztem, akkor is nő vagyok? Mi tesz engem nővé? Egy férfi? A férfi? A belső csatáim, ellentmondásaim, a sebhelyek? A történetem? A jellemem? Az elfelejtett jelszavam? A megadott és megváltoztatott jelszavam? Az, hogy van jelszavam? Még magamhoz is van? És ha már tudom a jelszót, be merek-e lépni vele a világba?

Ayumi Toyabe - Berger Gyula: Bővülő terek (részlet) (ZéróPlusz TáncMűvek)

Emberi lényként születünk, vannak dolgok, melyeket meg kell tapasztalnunk, melyekről gondolkodnunk kell, melyeket éreznünk kell. Néha vándorlunk, néha megállunk. Vajon utunk során, egy idegen országban élve megváltoztatnak-e bennünket a nehézségek, melyekkel találkozunk, és születhet-e valódi bizalom?

Az alkotási folyamatban a magyar koreográfus és a japán táncművész a közös értékek feltárásával a japán és a magyar kultúra fúzióját próbálja megteremteni az egyetemes emberi szükségletek talaján.

Május 17., csütörtök

19:00 / Tomas Danielis (SK): Suite No.3

Az előadás fókusza a mások érzékelésében rejlő nehézségeket járja körül – egy másik emberi lény, az ő tettei, viselkedése a modern kultúra közegében. A táncos-koreográfus a kortárs tánc szerepét kérdőjelezi meg: képes-e az emberi viselkedésről többet mondani, valami esszenciálisat, időtállót bemutatni.

21:00

Miroljuba Petrova (BG) - Bence Antonovits: Egyszer egy kicsi madár… (Giss)

A magyar és bolgár népzenei alapokon nyugvó előadás a különböző lehetőségeket adó és korlátokat szabó élethelyzetekben való emberi viselkedést és reakciót, az önmagunkkal vívott harcot, valamint különböző személyiségek azoknak ellentmondó normák közé szorításának következményeit kutatja.

Az előadást Zerkula János legendás gyimesi prímás Egyszer egy kicsi madár... című műve ihlette.

Lee In Soo (KOR): A first meet

Az életben minden az „Én”-nel kezdődik. A pillanat, mikor elfogadom magam olyannak, amilyen vagyok, az életem első pillanata. Vajon találkozhatok önmagammal a színpadon?

Nagy Csilla-Tóth Mátyás: Karma Milonga (Cipolla Collectiva) - bemutató másképpen -

Történet egy nőről, aki egy terem sarkában felejtődött... Ketté hasadva egybekel önmagával, egyszerre követ és vezet, ad és befogad. Tanul. Alakul. Érik. Táncolva teremti újra önmagát. Talán egy nap valaki felkéri?

Május 18., péntek

19:00 / Hodworks: Szólók (variáció)

Szólóban előadott, válogatott jelenések gyűjteménye. Adott időben egy előadó, egy akcióban, egyfókuszú figyelemben. A közönségnek, akárcsak az előadónak, felelőssége van a színházi élményben. Mindez több lehetőséget is kínál arra, hogy előadó és néző viszonyba kerüljön egymással. Éppúgy, mint amikor időt szánunk arra, hogy megismerjünk valakit és így megnő a kötődés lehetősége. A nézőktől érkező reakciók színezik a jelenidejű színpadi cselekvést, ami behoz egy változó, ismeretlen tényezőt.

szolok_hod_domolky_daniel_print_137-min-1024x683.jpgMolnár Csaba a Szólókban (fotó: Dömölky Dániel)

Az előadás legutóbb elnyerte a Lábán-díjat.

21:00

Szász Dániel: Loop (Tünet Együttes)

A szóló furcsa pszichoanalízis, vezető nélkül, visszafelé. Végső célja a szabadság: megszabadulni a képtől, amit mások alkotnak rólunk, és amit végső soron magunk alkotunk. Az önkeresés ismeretlen veszélyeket hordoz, hiszen az út vége talán pont az "én" elvesztése.

Szász Dánielt a szólóért 2018-ban Lábán-díjra jelölték.

Jaewoo Jung: Uninhabited Island (Dance Troupe Braveman)

„Az emberek magányos állatok és én is az vagyok. Nemrég rettenetes élményem volt a magánnyal, melyet korábban soha nem éreztem. Egyedül voltam egy lakatlan szigeten, alig éltem. Túlélési stratégiám ez a darab. Talán szomorúnak, butának vagy viccesnek tűnik, talán valaki nem is akarja látni, de ez mind az enyém, s ez az életem. Az emberek magányos élőlények.”

Egyed Bea: Én, a feminista

Az előadás egy színházi képeket felsorakoztató anti-tánc performansz, amely egy XXI. századi nő szempontjából mutat görbe tükröt a feminista megbélyegzésnek.

Anarchia.
Kékharisnya.
Szabadság.
Személyesség.

Május 19., szombat

19:00 / Góbi Rita-Szegő Dávid-Pavla Beranová: Reptében (Góbi Rita Társulat) - mikromozgások kinagyítva

A „már nem itt” és a „még nem ott” köztes állapotának ad teret Góbi Rita szólóelőadása, amely az átmenetek és a metamorfózisok világába kalauzol. Erre a produkcióra készített zenét Szegő Dávid, aki különleges morzejelekkel, akusztikus, elektronikus és repetitív zörejhangokkal ad majd tájékozódási pontokat a minimalista eszközökből építkező tánchoz, a teljes értékű színpadi jelenléthez.

pzs_0696.JPGGóbi Rita a Reptében előadásában (fotó: Puskel Zsolt / PORT.hu)

Az előadást a 2017-es évad legjobb kortárstánc előadásáért Lábán-díjjal jutalmazták.

21:00

Mádi László-Mészáros Máté: InSoundOut (Közép-Európa Táncszínház)

"Minden, ami létezik, egyedül és teljes egészében a hangnak köszönheti létezését.
A hang tart mindent össze.
A hang az alap, az alak és a forma.
Az elején volt a szó, és a szó volt az isten.
Azt mondják, hogy így kezdődött a világ, és így öltött alakot a teremtés.
Manapság ezt úgy mondanánk bele a tér hatalmas ürességébe:
jött egy hang, és az anyag alakot öltött."
(Dr. Peter Guy Manners)

Jakab Zsanett-Molnár Csaba: Lilith (Közép-Európa Táncszínház)

Egy koreográfus, egy előadó és temérdek egymásba úszó alakmás, mely egyfajta torzító tükrön keresztül és boszorkányosan hideglelős hangnemben a női princípiumról mesél. A felkért koreográfusok szólót készítenek a társulat egy általuk kiválasztott tagja számára. Alkotó és táncos is fejest ugrik ilyenkor az ismeretlenbe, egy olyan műfajba, amelynél kockázatosabbat és bizalmat feltételezőbbet nemigen ismer a táncművészet. Mindez azonban, úgy tűnik, meg se kottyant Molnár Csaba koreográfusnak és Jakab Zsanett táncosnak, ...
(Králl Csaba laudációja a 2017-es Lábán Rudolf-díj jelöléshez/részlet)

(Forrás: Bethlen Téri Színház)

Kapcsolódó cikkek

Lábán Rudolf-díj tizenharmadszor
Góbi Rita és Hód Adrienn nyerte el a Lábán Rudolf-díjat

süti beállítások módosítása