Négy premier az Újszínház következő évadában

Történelmi krimi, családi darab, vígjáték és görög stílusú komédia szerepel a teátrum bemutatói között. 

A következő évad bemutatói

Tersánszky Józsi Jenő: A kegyelmesasszony portréja
vígjáték, rendező: Csiszár Imre, bemutató: 2018. szeptember 28. 

Ez a szerelmi sokszög számtalan komikus helyzetet szül, melyek az  aprólékosan kidolgozott, elrajzolt karaktereknek köszönhetően egyszerre kacagtatnak és elgondolkodtatnak.  A sok mulatságos konfliktus közepette pedig felmerül a kérdés: meg lehet-e élni a színvonalas művészetből vagy csak az értéktelen tucatáru a kelendő. A kegyelmesasszony portréja egy könnyed, franciás vígjáték nagyon is magyar jellegzetességekkel röpíti a közönséget a 20-30-as évek világába a némafilmek burleszk elemeivel. Az előadás főbb szerepeiben Viczián Ottó, Gregor Bernadett, Lux Ádám és Nemes Vanda látható. 

ujsz.JPG       Az Újszínház nézőtere

Csukás István: A Nagy Ho-ho-ho-horgász
zenés családi vígjáték, rendező: Kökényessy Ági, bemutató: 2018. december 

Ki ne ismerné a kedves Nagyhorgászt és állandó partnerét, sporttársát, a kekeckedő Főkukacot? Most történeteik színpadi feldolgozásban is újraélhetőek. Van-e csábítóbb program, mint kint lenni a szabadban, a napsütésben, a jó levegőn, ahol csupa pozitív gondolata támad az embernek? Mert horgászni csak jó kedvvel, szívvel és lélekkel lehet. Csukás István neve fogalom a gyermek- és családi irodalomban. Hihetetlen életismerettel és szeretettel elemez, nagy pontossággal láttatja a világ jelenségeit, jellegzetes figuráit, miközben komolyan viccelve észrevétlenül a szépre, a jóra, az érdemesre tanít. Így játéknak fogható fel a valóság, megindító történetei által játszótérré válik az egész világ.  

Pozsgai Zsolt: A Vasgróf
játék a történelemmel, rendező: Kerényi Imre, bemutató: 2019. február 

Tisza István gróf a magyar történelem egyik legviharosabb időszakában vállalt politikai szerepet: miniszterelnöksége az első világháború kitörését megelőző időszakban kezdődött és rövid megszakítással folytatódott a háború évei alatt is. Már akkor is és most is erősen megosztotta a közvéleményt, sokan őt tartották a háborús politika megtestesítőjének, aki belehajszolta Magyarországot a hadbalépésbe. Politikai felelőssége és az ellene megkísérelt merényletsorozat ihlette Pozsgai Zsolt drámaírót a történet színpadi feldolgozására. 

Katona Imre: Arisztophanész madarai
komédia, rendező: Katona Imre, bemutató: 2019. tavasz 

Az ókori görög komédiaszerző Madarak című művének hatására írta Katona Imre a hetvenes évek egyik különös darabját. Míg Arisztophanész eredeti műve a politikai kalandorság szatíráját fogalmazta meg, addig Katona darabjában azonban az emberi világ mutatványos attrakcióként jelenik meg. Fonákjára fordított közmondások és szójátékok özöne alkotja a dialógusokat. A verbális tűzijáték a cirkusz porondján nyer megvalósulást: a játék összes szereplője bohóc, akik egy típustörténetet elevenítenek meg. Ám a típustörténet vitathatatlan sajátossága, hogy a tévelygő emberiség bármikor megismételheti azt. Így válik aktuálissá a darab minden korban és minden társadalomban.

(Forrás: Újszínház)

Kapcsolódó cikkek

Nagy Feró: „Szerettem próbálgatni a határokat”

süti beállítások módosítása