Hamarosan kezdődnek a Zsidó Művészeti Napok

Több mint 24 eseményen közel 300 művész lép fel az idei Zsidó Művészeti Napokon (ZsiMü), amely május 28-án startol.

Az összművészeti eseménysorozaton többek közt Ónodi Eszter, Szulák Andrea, a Hot Jazz Band, a Budapest Jazz Orchestra, Dés László, Mácsai Pál, Kern András, Horgas Eszter, Falusi Mariann, Náray Erika, Kováts Kriszta, a Budapest Ragtime Band, László Boldizsár, Boncsér Gergely, a Jazzical Trio, Sárik Péter és Gátos Iván, a Dart Kortárs táncegyüttes, az Örkény Színház művésznői és Nógrádi Gergely produkciója szerepel.

nonyugat_ok.jpgnőNyugat (forrás: ZsiMü)

A színpadi programok mellett Ofra Haza emlékiállítást is láthatnak az érdeklődők az Izraeli Kulturális Intézetben. A ZsiMü június 10-ig tart.

A ZsiMü célkitűzése fiatalnak maradni, új tehetségeket felkutatni, és minél többet meríteni a zsidó és izraeli kultúra kifogyhatatlan tárházából. E gondolat mentén majd mindegyik művészeti ág képviselteti magát a ZsiMü ideje alatt.

Ami a színházi vonatkozású programokat illeti, május 31-én a Budapest Music Centerben, Hegedűs D. Géza közreműködésével hallható az Auer Trió estje. Felcsendülnek Schumann és Mendelssohn művei, június 2-án pedig Kováts Kriszta: Álomfejtés című zenés freudizmusát láthatják a nézők a Hatszín Teátrumban. A színész-énekesnő vendége Farkas Gábor Gábriel lesz. A zenét Szirtes Edina Mókus szerezte, a verseket Fábri Péter irta.

Műfajokon átívelő amerikai utazásra hívja közönségét a Hot Jazz Band és vendégeik: Ónodi Eszter, Szűcs Gabi és Behumi Dóri. A húszas-harmincas évek nagy jazz forradalma annak idején Magyarországot is elérte – és ebben hatalmas részt vállaltak a zsidó szerzők: Eisemann Mihály, Horváth Jenő, Ábrahám Pál, Polgár Tibor, Zerkovitz Béla és a többiek. Ebből kapunk ízelítőt a Tiszta Amerika című koncerten, június 4-én, a MOMKultban.

Június 9-én Szulák Andrea és a Budapest Ragtime Band ad közös koncertet a Budapest Jazz Cluban. Antonio Carlos Jobim, Rodgers és Hart, Gershwin fivérek és Irving Berlin… ­ hogy csak néhányat említsünk a világhírű szerzők közül, akiket megidéznek az esten.

És a színházi előadások sem hiányoznak majd a műsorból. Gryllus Dorka és Kálid Artúr játsszák a Gólem Színház legújabb bemutatóját. Anat Gov  Jaj Istenem! című darabját május 31-én láthatják a nézők a Hatszín Teátrumban. 

olvasopr1.jpgKálid Artúr és Gryllus Dorka a Jaj, Istenem! olvasópróbáján (fotó: Hajmási Péter)

Az Ofra Hazáról szóló második program egy színházi előadás lesz, Náray Erika és Klem Viktor előadásában, melyből megismerhetjük az énekesnő életét és hallhatjuk méltán híres slágereit is. Június 2-án látható a Hatszín Teátrum színpadán az Ofra Haza – a Kelet Madonnája című produkció.

Június 5-én szintén a Hatszín Teátrumban látható a nőNyugat című előadás Bíró Kriszta, Für Anikó, Hámori Gabriella, Kerekes Viktória és Lázár Kati szereplésével. Az előadás nem hangos irodalomtörténet és nem kíván megkésett elégtételt nyújtani a nagy férfiak árnyékában élő és író nőknek. Legalábbis nem úgy.

A kortárstánc is jelen lesz a programok között. Nesama címmel emberi életerőnk, vágyaink, ösztönös igényeink körüli utazásra hív május 27-én a DART kortárs táncegyüttes, a Bethlen Téri Színházba.

Beszélgtős és felolvasó estek si színesítik a fesztiválprogramot. Május 30-án Zoltán Gábor: Orgia című művéből olvas fel Alföldi Róbert, Csáki Judit szerkesztésében a MOMkult színháztermében. Közreműködik: Lukács Miklós csemballómüvész. Mácsai Pál színművész lesz Veiszer Alinda beszélgetőtársa a Mazel Tovban, június 4-én.

Június 9-én pedig Kalmár Tibor Jiddische Mamák című könyvbemutatóján vehetnek részt az érdeklődők, a Budapest Jazz Cluban. A könyvbemutató akár színházi előadásnak is beillik a felvonultatott színészek ismeretében: Verebes István, Heller András, Hegedüs D. Géza és még sokan mások várják a vendégeket, no meg az író Kalmár Tibor.

Részletes információk a fesztivál honlapján találhatóak.

(Forrás: Zsidó Művészeti Napok)

Kapcsolódó cikkek

A Gólem Színház premierrel zárja az évadot

süti beállítások módosítása