Két remek kolozsvári előadást lát vendégül a Vígszínház

A kolozsváriak Aki elzárja az éjszakát című előadását május 21-én a Pesti Színházban, a Rosmersholm című előadást május 22-én a Vígszínházban láthatjuk.

Az Aki elzárta az éjszakát előadása forgatókönyvét Liliana Cavani  Az éjszakai portás című filmje ihlette. A történet szerint a volt náci tiszt és a nő, egy koncentrációs tábor egykori foglya 13 évvel a háború után Bécsben véletlenül újra találkozik. Viszonyuk a lágerben nemi erőszakkal kezdődött.

10321-aki-elzarja-az-ejszakat.jpgViola Gábor és Györgyjakab Enikő az előadásban (fotó: Bíró István)

Max és Hanna, az előadás két főszereplője saját sötét sorsának és a történelemnek a foglya. Nem tudnak, vagy talán nem akarnak egyetlen lépést sem tenni e börtön falain kívül. Szükségük van arra, hogy a múltat újra és újra jelenvalóvá tegyék, azért, hogy megtisztítsák, megértsék és megbüntessék a másikat – és önmagukat. Miközben belemennek abba, hogy a másik szemével szemléljék a világot, egy dinamikus viszony alakul ki köztük: hol áldozatként, hol elnyomóként játsszanak mindketten fáradhatatlan és állandóan felcserélhető szerepet – olvasható a színlapon.

Nona Ciobanu rendezésében a főbb szerepeket Györgyjakab Enikő, Viola Gábor és az UNITER-en (az Angyalok Amerikában című előadásért) a legjobb mellékszereplő díját elnyerő Bogdán Zsolt játssza.

Henrik Ibsen  Rosmersholm című darabját a kolozsváriak előadásában beválogatták a POSZT versenyprogramjába. Az előadást az az Andriy Zholdak állította színpadra, akire a kolozsvári premier alatt rendőrt hívtak, mert megütötte a főszereplő színésznőt a szünetben. „Az alkotás, amelynek létrejötte komolyan aggályos erkölcsileg – erre példa Zholdak kolozsvári viselkedése –, művészi hatásában igenis lehet elementáris” – mondta egy interjúban    Térey János a POSZT egyik válogatója, hozzátéve – „Abban mindenki egyetértett, hogy a főszereplő, Imre Éva pályafutásának döntő állomása ez a szerep. Ha ő miattunk nem mutathatná meg magát Pécsett, akkor pont őt és a csodálatos társulatát büntetnénk. Egyébként az előadást nézve bizony tátva maradt a szám. Elemi és kegyetlen színház”. 

rosmersholm001_-mihaela-marin.jpgRosmersholm (fotó: Maria Stefanescu)

Az előadásban Imre Éva, Bodolai Balázs, Jerovszky Tímea, Kicsid Gizella és Viola Gábor látható.

(Forrás: Vígszínház)

süti beállítások módosítása