Hamarosan kezdődik a Tánc Fesztiválja Veszprémben

A május 28. és június 3. közötti rendezvényen a táncelőadások mellett slam poetry, könyvbemutató és irodalmi estek is lesznek.

A fesztivált a gólyalábon közlekedő Langaléta Garabonciások nyitják meg a Háry János című produkcióval május 28-án. A rendezvény nyitónapján veszprémi tánccsoportok lépnek közönség elé a Hangvilla rendezvényközpont előtti téren. A Szegedi Kortárs Balett és a Nemzeti Táncszínház  Abszurdia című, a társadalomról ironikus képet festő közös produkciója a Petőfi Színházban látható majd. 

absz_puskel.jpgAbszurdia (fotó: Puskel Zsolt / PORT.hu)

A Hangvilla színháztermében gálaműsort rendeznek finn, spanyol és koreai táncművészek közreműködésével, tizennyolc esztendő után pedig ismét a fesztivál vendége a Pécsi Balett: a társulat a színházban lép fel május 29-én a Diamonds (Gyémántok) című esttel, amelyen Földi Béla  Footsteps és Leo Mujic  Diamond című koreográfiáját láthatja a közönség.

A rendezvény harmadik napján a Duda Éva Társulat és a Frenák Pál Társulat táncosai várják az érdeklődőket. A hónap utolsó napján pedig a Közép-Európa Táncszínház lengyel-magyar koprodukcióját és a Krakow Dance Theatre előadását láthatják az érdeklődők. A fesztiválon fellép a Forte Társulat és a Bozsik Yvette Társulat is. A záró produkciót a Magyar Táncművészeti Egyetem klasszikus balett és modern tánc szakirányú végzős hallgatói mutatják be.

A kísérletező táncszínházi előadásoknak a Latinovits-Bujtor Játékszín ad otthont. Ott látható majd a Tünet Együttes, a TranzDanz, Fehér Ferenc és Grecsó Zoltán produkciója. A Nemzeti Kulturális Alap Imre Zoltán Programjának keretében négy fiatal koreográfus is bemutatkozik a közönségnek.

tranzdanz_ratville_foto_szigetvari_zsolt_1.jpgA TranzDanz Ratville előadása (fotó: Szigetvári Zsolt)

A zsűri elnöke Szakály György táncművész lesz, tagja Jorma Uotinen finn táncos, Pongor Ildikó táncművész, M. Tóth Géza filmrendező, Ladányi Andrea táncművész, Kutszegi Csaba kritikus és Hegyeshalmi László festőművész.

Krámer György koreográfus elmondta, hogy a programot kezdetektől fogva a nagyközönségnek szánják, egyúttal nyitnak más művészeti ágak felé, az idei fesztiválon kiemelt szerepet szánva a kísérőrendezvényeknek. Ezek egyikeként a fesztivál programjai között minden nap szerepel egy-egy slam poetry előadás, mely a Slam Poetry Veszprém produkciója.

Lakatos János fotókiállítása a fesztivál ideje alatt látható majd a Hangvillában, a fotók a szokásostól eltérő közegben láttatják a táncosokat.

Részletes program és bővebb információk a fesztivál honlapján találhatóak.

(Forrás: MTI)

süti beállítások módosítása