Jazz és tánc különleges találkozása a Trafóban

Anne Teresa De Keersmaeker, a kortárstánc úttörő nagyasszonya és Salva Sanchis koreográfus közös munkája az A Love Supreme érkezik Budapestre.

Zene és tánc végsőkig letisztított, tökéletesen egymásra hangolt, szédítően harmonikus kettőse a Trafóban. Négy Rosas-táncos indul el az utánozhatatlanul szabad jazz szaxofonos és zeneszerző, John Coltrane zenéjén keresztül a rejtelmesség, az érzékiség, a meditáció és az improvizáció útján.

alovesupreme_anne-van-aerschot5.jpgA Love Supreme (fotók: Anne Van Aerschot)

A darab eredeti, 2005-ös verziójában  Anne Teresa De Keersmaeker és Salva Sanchis vállalta a kihívást, hogy összekapcsolja a kompozíciót és az improvizációt, és hagyja, hogy a kettő összeolvadjon a koreográfiában. John Coltrane 1965-ös A Love Supreme albumához nyúltak hozzá hihetetlen érzékenységgel.  Az új, átdolgozott produkcióban a két alkotó négy enegikus férfitáncosra szabta át a koreográfiát. A táncosok mozgása harmonikus, teljesen együtt él a zenével, szinte egymásra lefordíthatóvá válik a dzsessz és a tánc, hiszen ennek a zenei műfajnak sajátja az improvizáció, és az is, hogy az előadók sokszor rögtönzött szólót játszanak vagy válaszolgatnak egymás játékára.

A Rosas nem ismeretlen Budapesten: először 1992-ben a Petőfi Csarnokban mutatták be a Rosas Danst Rosas-t, és ugyanekkor az Erkel Színházban az Achterlandot. Majd három előadásával is színpadra lépett a Trafóban a társulat (Once, 2005; Bartók / Mikrokosmos, 2011; Fase - 4 mozdulat Steve Reich zenéjére, 2012).

Keersmaeker társkoreográfusa, Salva Sanchis is bemutatkozott már a Házban, mint kezdő koreográfus 2008-ban. Most közös régi-új darabjukkal térnek vissza. 

A klasszikus kvartettnek, Coltrane zenekarának legnagyobb példányszámban eladott albuma az A Love Supreme lett, amit 1964 decemberében rögzítettek. Coltrane addigi munkájának betetőzése ez az album, amely egyben óda is hitéről és szeretetéről. Coltrane zenéje azért vált olyan híressé, mert az improvizáció és a szigorú struktúra, a gondosan megmunkált forma és a nyers energia talált benne egymásra.

Anne Teresa De Keersmaeker a belga és az európai táncművészet meghatározó alakja 2015-ben elnyerte az Arany Oroszlánt, azaz a Velencei Biennálé életműdíját.

1995-ben De Keersmaeker megalapította az iskola P.A.R.T.S. (Performing Arts Research and Training Stúdiók) Brüsszelben, a De Munt / La Monnaie társulásával. 2013-ban De Keersmaeker visszatért mint táncos egy lenyűgöző duettben Boris Charmatz-al. Szintén 2013-ban megalkotja a Vortex Temporum című koreográfiáját, amely újfent nagy érdeklődést váltott ki a világ minden táján. 

alovesupreme_anne-van-aerschot1.jpgA Love Supreme

Az előadáshoz, amely május 24-én, 25-én és 26-án este 8 órától látható a Trafóban, kísérőprogramok is társulnak. A május 24-ei előadást egy közönségtalálkozó követi  után Salva Sanchis társkoreográfussal, amelyet Bálint Orsolya tánckritikus moderál. Május 25-én Salva Sanchis workshopot tart a Jurányi Grabó Stúdiójában, délelőtt 10-től 13 óráig, amelyre a következő email címen lehet jelentkezni: workshop@wsf.hu. Szintén május 25-én, az esti előadás előtt, fél 7-től Fuchs Lívia tánctörténész tart bevezető előadást a Trafó Kávézóban.

(Forrás: Trafó)

süti beállítások módosítása