A nők évada a Karinthy Színházban

Balázs Andrea egy monodrámát játszik, Karinthy Márton Oscar Wilde-ot rendez.

A 2018/19-es évad a Karinthy Színház 37. évada. „A műsortervünk azt mutatja, hogy ez a szezon, a nők évada lesz a színházunkban. Annyi férfi-darab után, ezúttal sikerült összegyűjteni egy csokor tipikus női darabot. Beszélni fogunk a nők magányáról, a női uralkodásról, a nőket körülvevő varázsról és zűrzavarról egyaránt” – mondta Karinthy Márton, a teátrum vezetője.

kari.JPG

A következő évad bemutatói

Roberto Athayde: Margarida asszony (Élettan két órában)
Rendező: Bőhm György / Tervezett bemutató: 2018 ősze

Roberto Athayde kortárs brazil szerző darabjának kezdetekor megérkezik Margarida asszony, az új tanárnő. Állítólag biológia órát tart, de tömény élettan,amit kapunk,miközben ide-oda kalandozva beszél. Margarida asszony: szétszórt, riadt, erőszakos, perverz, akarnok, szeretetre éhes, komplexusokkal teli, szerencsétlen nő. A „biológia” órának a nézők is részesei, hiszen ők a diákok. Kegyetlenül pontos, mégis groteszk a tükör, amiben látnunk kell önmagunkat: Margaridát.

Egy monodrámában a rendező szerepe a színész segítése.  A Karinthy Színház leendő előadásának meghatározója a színésznő, Balázs Andrea. Egy ilyen esetben a rendező legfontosabb dolga, hogy figyelje a színésznőt, ugyanis előre nem lehet tudni, hogy milyen lesz az a Margarida, akit Balázs Andrea játszik. Mi lesz a végeredmény, amit közösen „próbálunk” majd össze? Milyen lesz Margarida a bemutatóra, mennyit fogadunk el  egymástól/egymásból? Azért – kicsit ellentmondva előbbi magamnak – a lelkem mélyén tudom, hogy mit fog látni a néző!” – mondta a rendező.

Oscar Wilde: Bunbury, avagy Szilárdnak kell lenni (komédia 3 felvonásban)
Rendező: Karinthy Márton / Tervezett bemutató: 2018 ősze

Vajon építhetünk-e egy életet hazugságra? Természetesen annak összes következményével együtt? Oscar Wilde mára klasszikus komédiájának főhőse ezt teszi. Kitalált világban lubickol, egészen addig, amíg rájön, hogy amit legfőbb élethazugságának hitt, az nem más, mint maga a valóság. Hazudj igazat! - mondja a szerző. Amellett azt is állítja, hogy Szilárdnak kell lenni! Különösen, ha Szilárd néven öltött testet az a hazugság, amivel meg kívántuk téveszteni a környezetünket. Vagy önmagunkat?

Miro Gavran: Baba (Zenés játék)
Rendező: Szabó P. Szilveszter / Tervezett bemutató: 2018. december 

Mika Myllyaho: Káosz (2 részben)
Rendező: Horgas Ádám / Tervezett bemutató: 2019. március

Mika Myllyaho az egyik legsikeresebb mai finn drámaíró és rendező.

Egy 30-asokból álló baráti társaság tagjai – Sofia, tanár; Emmi, újságíró, Júlia, terapeuta – időről-időre kávéházakban találkoznak azért, hogy megosszák egymással életük legfontosabb eseményeit és a bajban támogassák egymást. Amikor a világ gondjai túlzottan rájuk nehezednek, leülnek egy-egy csésze kávé mellé és megpróbálnak rájönni, hogy mi az oka és következménye krízisüknek. Myllyaho drámája három nőről szól, akiket nemcsak kávézókban, hanem utcákon, iskolában, hajókiránduláson és egy orvosi váróban is látunk, valamint egy rendőrségi fogdában, ahova részegen zárják be őket egy átmulatott éjszaka után. A darab külön érdekessége, hogy valamennyi figuráját a három főszereplő nő alakítja. A darab több különféle helyszínen játszódik mintegy fél év leforgása alatt.

(Forrás: Karinthy Színház)

süti beállítások módosítása