Amikor a József Attila Színház színészei zenére (is) fakadnak

A Belvárosi Fesztivál keretén belül, vasárnap lép fel az angyalföldi teátrum művészeiből összeálló Talány Akusztik. Vendégük: Kálloy Molnár Péter.

A József Attila Színházban a Szabó Zoltán Attila vezette „Legendák nyomában” - irodalmi szalonban született a gondolat, hogy egy a jelenkor életérzéseire frissen, ugyanakkor irodalmi igénnyel reagáló zenekar szülessék.

zold_csaba_szabo_zoltan_attila_kalloy_molnar_peter.jpg                Zöld Csaba, Szabó Zoltán Attila és Kálloy Molnár Péter (forrás: Talány Akusztik)

A Madách Színházban Jean Valjeant, a József Attila Színházban Báró Tarpatakyt alakító színész-zeneszező, Zöld Csaba és a népszerű, elismert költő, Schwalm Zoltán immár lemezanyaggá érett repertoárt állított össze; a hanghordozó Hangzó Nyugat Plusz 4. – Pest-budai mozaikok címmel, Budapest Főváros Önkormányzata és az Infiniti együttműködésében jelent meg. Az együttes énekesnője: Korponay Zsófi, aki a Korál együttes dalaira íródott Angyalföldi balladában is hallható, gitáros-énekese pedig Blazsovszky Ákos, aki Don Bakert alakítja A pillangók szabadok előadásban.

A május 27-ei, a Vigadó téren este fél 7-kor kezdődő Talány Akusztik előadás érdekessége, hogy egyfajta zenés irodalmi tükörben – amelyből nem hiányoznak a felolvasószínházi elemek sem – mutatja meg a világot, és az egykori és mai Budapestet. Képzeletben, Pest-Buda olyan ikonikus pontjait barangolhatjuk be az együttessel, mint amilyen a Ferenciek tere, a Pilinszky köz, vagy a Margitsziget. Sőt, Krúdy, Karinthy és Szindbád mesevilágát is megidézi a produkció, melynek vendége: Kálloy Molnár Péter.

Az előadás kapcsán Dúzsi Tamás, az év borásza (2014) cím birtokosa szekszárdi nedűkkel lepi majd meg a közönséget, mi több, előadóművészként is részese lesz az Újnyugat Irodalmi Kör koncert-színházának. 

talany_akusztik_krudy_puzzle_obudai_tarsaskor3.jpgBlazsovszky Ákos, Korponay Zsófi és Zöld Csaba egy Talány Akusztik koncerten (forrás: Talány Akusztik)

A folytatás sem késik sokáig: május 30-án az Ady-expressz indítását megelőző törzsutas-találkozón a Nyugati pályaudvar patinás Királyi Várótermében lép pódiumra – Vincze Lilla társaságában – Zöld Csaba és Szabó Zoltán Attila, majd június 8-án (18 órakor) ismét a teljes Talány Akusztik formáció szerepel a Legendák színháza: A nagy Karinthy-kalandtúra című újnyugatos előadásban a Molnár-C. Pál Műterem-Múzeum Ménesi úti kertjében.

A ceremóniamester: Szabó Zoltán Attila. Házigazda: Csillag Péter, a múzeum vezetője és Horváth Gábor Miklós, költő. Vendégek: Krizsán Edith női nemzetközi sakkmester, magyar bajnok, és Tompa János nemzetközi sakkmester, akik a zenés színházi premiert követően sakk-szimultánra várják a közönséget.

(Forrás: Talány Akusztik)

süti beállítások módosítása