Vidnyánszky Attila: „Nekem Beregszász az itthon”

Vidnyámszky Attila, aki a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház alapító igazgatója, Beregszász díszpolgára lett.

A Nemzeti Színház vezérigazgatója, a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház alapító igazgatója és rendezője a címet Beregszász művelődési életének fejlesztése és hírnevének öregbítése terén kifejtett negyedszázados munkásságáért kapta meg.

A díszpolgári cím adományozása és más kitüntetések átadása alkalmából a beregszászi művelődési házban mondott beszédében Vidnyánszky Attila meghatónak és élete egyik legnagyobb elismerésének nevezte a díszpolgári címet, mert „nincs fontosabb annál, hogy az embert itthon szeretik, hiszen nekem Beregszász az itthon”. Hozzátette, szerinte a díszpolgári cím odaítélése arról is szól, hogy 25 éves a beregszászi színház, amellyel elindult egy történet, egyben az ő személyes története is. 

vid_1_1.jpg                                Vidnyánszky Attila

A rendező kiemelte, hogy két és fél évtizede Beregszász életében nagyon nagy dolog történt, hiszen a pici magyar színház több mint húsz országba vitte el a város hírét annak kulturális nagyköveteként. Emlékeztetett arra, hogy a beregszászi színház egyben hídszerepet is játszik a nemzetiségek, kultúrák között a soknemzetiségű régióban.

Az MTI-nek Vidnyánszky Attila kifejtette: a várossal, a társulattal soha nem szakadt meg a kapcsolata, és komoly tervei vannak már a közeljövőt illetően is, mivel a következő évadban újra rendezni fog a beregszászi színházban. Azt is jelezte, hogy a Kaposvári Egyetemmel közreműködve hamarosan színházi osztályt indít a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, ahol már folyik az akkreditációs ügyintézés. Ha a kezdeményezés sikerrel jár, akkor legalább 15 évre megoldódik a beregszászi színház színészutánpótlása – közölte Vidnyánszky Attila.

(Forrás: MTI)

süti beállítások módosítása