A FESZ Vincze Balázs visszahívását kéri az NKA elnökétől Alföldi letiltása miatt

Miután véleményük szerint a ZSÖK ügyvezetője a vállaltan politikai töltetű döntése után nem tudhat elfogulatlan szakmai döntéseket hozni az NKA-ban.

Vincze Balázs, a Zsolnay Kulturális Örökségkezelő Nonprofit Kft. ügyvezetője, aki egyben az NKA Táncművészeti Bizottságának a tagja két nappal ezelőtt azt nyilatkozta a 24.hu-nak, hogy ő hozta meg a döntést az Igenis miniszterelnök úr! pécsi vendégjátékának letiltásáról. Döntését azzal indokolta, hogy Alföldi Róbert, aki egyébként csupán az előadás egyik szereplője, olyan politikai aktivitást fejt ki közszereplőként, amilyen embernek ő nem szeretné átengedni a színházat.„Alföldi a megítélésem szerint gyakran túllép a művészet keretein, aktivistaként működik” – fogalmazott. 

vincze_1_1.JPGVincze Balázs 

A Független Előadó-művészeti Szövetség (FESZ) korábban nyílt levélben kért magyarázatot  Vincze Balázstól: „ez az eljárás egyenrangú szakmai partnerek között teljességgel elfogadhatatlan. Egyetlen ilyen incidens is elég ahhoz, hogy bizalmatlanságot szüljön, de egyúttal olyan precedenst is teremt, amely pillanatok alatt széleskörű szakmai, művészi és morális zülléshez vezethet” – írták benne többek között.

A Független Előadó-művészeti Szövetség elnöksége most levélben fordult dr. Kásler Miklós miniszterhez, az NKA elnökéhez, hogy Vincze Balázst, a Nemzeti Kulturális Alap Táncművészeti Bizottságának tagját hívja vissza tisztségéből, mivel a 2018. május 30-án a www.24.hu-n megjelent, vele készült interjút olvasva egyértelmű vált, hogy nem tud elfogulatlan szakmai döntéseket hozni, így feladatait a kollégium tagjaként nem tudja ellátni.

(A Nemzeti Kulturális Alapról szóló 1993. évi XXIII. törvény 2/A.§ (3) bekezdése alapján az NKA kollégiumának tagja nem vehet részt olyan pályázat elbírálásában, amelynek megítélésénél tőle elfogulatlan állásfoglalás nem várható.)

(Forrás: Független Előadó-művészeti Szövetség)

Kapcsolódó cikkek

Vincze Balázs magára vállalta Alföldi darabjának a letiltását
Alföldi Róbert nem lesz a miniszterelnök kabinetfőnöke Pécsen
Pécsett „megindokolták” az Igenis, miniszterelnök úr! lemondását: „Csak!”
Alföldi ügye után lemondott a Zsolnay Színház egyik alapítója
A FESZ nyílt levélben kér indoklást Vincze Balázstól
Szigetvár befogadja az Alföldi főszereplésével készült színdarabot

 

süti beállítások módosítása