Párkapcsolati vérkép a Gólem Színházban

A Réti Adrienn és Baki Dániel improvizációi alapján született színdarab két fiatal kapcsolatának természetrajzát tárja a nézők elé. 

Az ágy közös, a párna… avagy hányszor kell még elmondanom? című párkapcsolati vérkép bemutatója június 16-án lesz a Gólem Színházban, a Jurányiban. Az előadást a Werk Akadémia idén végzős színházi menedzser hallgatói állítják színpadra. 

Az ágy közös, a párna… avagy hányszor kell még elmondanom? írója és rendezője Horváth János Antal, aki fiatal színházi alkotóként érdekes kísérletet tett egy univerzális téma színpadra állítására. 

werk_akademia_egy_a_parna_olvasoproba.jpgBaki Dániel, Horváth János Antal és Réti Adrienn az olvasópróbán (forrás: Gólem Színház)

 „A próbafolyamat alatt íródó darabnak nagyobb a rizikója, mint egy már kész műnek, de talán egy őszintébb helyzetet teremt, és valóban olyan lett, amit – mi hárman – a saját szívünkből kipréselve raktunk össze. A karakterek konstruáltak, gyakran nem úgy viselkednek, ahogy Adri vagy Dani egy adott szituációban, de alapvetően a próbák milyenségéből adódóan muszáj, hogy megjelenjen az ő lelkük is, és ettől működik jól. Törekedtünk rá, hogy ne drámaisággal túlterhelt helyzeteket mutassuk be, hanem azt, hogy két ember hogyan él együtt egymással. Azt szeretném ábrázolni, hogy egy kapcsolatban nem dramaturgiai sarokpontok vannak, hanem folyamatok, amelyek valami elkerülhető vagy elkerülhetetlen felé visznek.” 

A kétszemélyes darab próbái Réti Adrienn számára is izgalmas, újszerű kihívást jelentettek. „Színészként – az improvizáció során – azt tapasztaltam magamon, hogy ösztönösen mindent ki akartam mondani. Ezt azonban egy párkapcsolatban nem csináljuk, hogy mindent kivesézünk, elmondunk, és megbeszélünk. Úgy éreztük, hogy az improvizációnak nagyon attraktívnak kell lennie, így körülbelül az ötödik próbára sikerült nem mindent kimondani, nem minden helyzetet úgy megoldani, hogy az gömbölyű legyen. Engem a súrlódások, a döntéshelyzetek érdekelnek, mert nincs olyan, hogy egy kapcsolat problémamentes. A darab erre mutat egy formát, hogy bizonyos helyzeteket ők ketten hogyan oldanak meg vagy éppen, hogyan nem. 

A színdarab nyolc jelenete során az író-rendező olyan párkapcsolati kérdésekkel szembesíti a színészeket, illetve a közönségét, mint az összeköltözés, a korkülönbség vagy éppen a gyermekvállalás. „Ez a téma, mindenképpen univerzális, mindenki számára a saját életére átültethető. Az előadás két ember együttélésének működési mechanizmusait mutatja be.”

A Werk Akadémián több éve folyik, az országban egyedüliként, felnőttoktatásban kimondottan színházi menedzser képzés. Olyan oktatók adják át gyakorlati és releváns tapasztalataikat, mint Orlai Tibor (Orlai Produkciós Iroda), Mattyasovszky Zsolnay Bence (Katona József Színház), Tímár András (színháztörténész), Erdélyi Adrienn (k2 színház), Szentpéteri András (Pentaton), Meczner Vera (Gradus Művészügnökség) vagy Kulcsár Viktória ( Füge).

(Forrás: Gólem Színház)

süti beállítások módosítása