Jordán Tamás évadot hirdetett

Alföldi Róbert és Mohácsi János is rendezni fog Szombathelyen, miközben vezető színészek távoznak a Weöres Sándor Színházból.

Az idei volt a Jordán Tamás által alapított Weöres Sándor Színház tizedik, jubileumi évada. „Az a művészeti koncepció, amivel annak idején mi itt elkezdtük, az nagymértékben különbözött attól az általánostól, amit a vidéki színházaktól a közönség megszokhatott. Mi a nehezebb ellenállás felé vettük az irányt – azt gondoltuk, nem hallgatunk azokra, akik szerint a színházba járók zöme vidéken elsősorban kikapcsolódni és szórakozni akar, nem pedig gondolkodni. Nem beszélve arról, hogy mennyien akartak lebeszélni arról, hogy itt színház legyen!” – mondta ezzel kapcsolatban a színház alapító igazgatója. 

jordan_portr_meszaros_zsolt.JPGJordán Tamás (fotó: Mészáros Zsolt)

Megállapíthatjuk, hogy ez a koncepció végül átment az akadályokon. A salemi boszorkányoknak például olyan sikere, akkora látogatottsága van, mintha egy musical vagy egy zenés bohózat volna. Ami nagyon nagy diadallal tölt el bennünket, mert lám-lám a szorgos munkának köszönhetően elértünk oda, hogy azt játszunk, olyat játszunk, és olyan módon, ahogy ma a színházba játszani és gondolkodni kell” – fűzte hozzá

Még az idei évnél maradva Valló Péter rendezi az idei Karneválszínházat, ami Szerelmi üzletek címmel egy vígjáték lesz. Le Sage 1709-ben írt darabja korának legkíméletlenebb társadalomkritikáját nyújtotta: szereplői között egy sem akad, aki őszinte lenne a másikhoz és ne a saját érdekeit érvényesítené. A komédia átdolgozott, mai világunkhoz közelebb hozott változatában a fontosabb szerepeket Bezerédi Zoltán, Nagy Cili és Jordán Tamás alakítja.

Meghatározó színészek távoznak a színháztól:  Bányai Kelemen Barna, Bánfalvi Eszter, Mertz Tibor  is elmegy a szombathelyi társulatából. Távozik még Vass Szilárd is, aki az alapítás óta tagja volt a csapatnak. Ahogy Jordán Tamás fogalmazott, bármennyire sajnálja a színészek távozását, a „kimagasló tehetségeknek hosszútávon nem Szombathelyen van a helyük. Egy színésznek, ahhoz, hogy új impulzusok érjék, 7-8 évente muszáj új társulathoz szerződnie”.

Akik érkeznek: Gubik Ági, akit a legtöbben a Barátok köztből ismerhetnek, Antal D. Csaba a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színházból, Nagy-Bakonyi Boglárka és Dunai Júlia.

-szinhaz_szombathely.JPGWeöres Sándor Színház

A következő évad tervezett bemutatói ősszel

Nyikolaj Vasziljevics Gogol: A revizor / Rendező: Mohácsi János
A megtörtént esetek nyomán készült, a végtelenül korrupt cári közigazgatás gyáva és hazug hivatalnokait kíméletlenül pellengérre állító, vitriolos szatíra a megírása óta eltelt száznyolcvan év alatt szinte az egész világra kiterjedően igazolta társadalombírálatának sajnálatos érvényességét.

Jean Anouilh: Médeia (tragédia) / Rendező: Lukáts Andor
Ez a végzetes párkapcsolat a világ drámairodalmának legtöbbször földolgozott témái közé tartozik. A minta Euripidész tragédiája, amelyben egy nő a történelem során először meri egyenjogúsítani magát egy férfival. Anouilh 1946-ban született darabja – bár híven követi az ősváltozatot – elsősorban a pszichológiai mozgatórugók működésének föltárására koncentrál. Azt vizsgálja, mi fordíthat egymás ellen két – korábban szoros szövetségben élő – embert.

William Shakespeare: Titus Andronicus / Rendező: Pálfi György
Az ókori Rómában játszódó történet Shakespeare korai drámái közé tartozik. Ma már valódi erejét nem a véres jelenetek adják, ahogy Shakespeare korában, hanem a történet hátborzongató kiszámíthatatlansága, a kor ábrázolása, melyben bármi megtörténhet.

Robert Harling: Acélmagnóliák / Rendező: Nagy Cili         

A tavaszi premierek

Mark Haddon-Simon Stephens: A kutya különös esete az éjszakában / Rendező: Réthly Attila
A kutya különös esete az éjszakában Mark Haddon, angol kortárs író regényéből készült színdarab, melyet Simon Stephens, szintén kortárs angol szerző alkalmazott színpadra. A regény bonyolult és szellemes szerkezetét megtartva meséli el Christopher Boone és a kutya különös történetét.

Székely Csaba: Öröm és boldogság / Rendező: Alföldi Róbert
Az Öröm és boldogság szereplői hétköznapi emberek. Nők és férfiak, városiak és vidékiek, melegek és heteroszexuálisok. Párhuzamosan futó, majd egymással találkozó sorsokat látunk. Pár jelentéktelen összezörrenést, nyafogást, hisztit. Semmi lényeges. Igazából mindnyájan boldogok.

George Bernard Shaw: Sosem lehet tudni / Rendező: Valló Péter
Shaw előszeretettel osztotta drámáit „kellemes és kellemetlen darabokra”. Ez az 1900-ban bemutatott, sziporkázóan szellemes műve az előbbiek csoportjába tartozik.

Terry Johnson: Diploma előtt / Rendező: Bálint András
Charles Webb regényéből 1967-ben Mike Nichols rendezett nagy sikerű filmet, amely nemcsak a főhőst játszó Dustin Hoffmant tette világszerte ismertté, hanem a rendezőnek is Oscar-díjat hozott. A darab a regény alapján, a film forgatókönyvének fölhasználásával készült.

(Forrás: Nyugat.hu, Weöres Sándor Színház)

Kapcsolódó cikkek

Bányai Kelemen Barna: „A szombathelyi hercehurcát mindenki megszenvedte”
Bánfalvi Eszter: „Lehet, hogy arccal törlöm fel a betont”
Mertz Tibor: „Én egy csavargó, hűtlen színész vagyok”

süti beállítások módosítása