Minek is mozdulunk meg egyáltalán?

Erre a kérdésre keresi a választ Urvi Vora és Szemessy Kinga új közös produkciója június 12-én este 7 órától a Bakelit Multi Art Centerben. 

A darab egyrészt két fiatal izlandi útinaplója, másrészt minden valaha megcsonkított áldozat tragédiája. De nevezhetnénk akár két róka szerelmi történetének is. A kérdés, ami minden verzióban ott kering: mi indít meg minket, mi indít be téged? 

A This Is How You Move Them két lényt, két antihőst kelt életre. Mi a jó és mi a rossz, kérdezik maguktól, miközben elcsodálkoznak azon, hogy a dolgok milyen gyorsan értelmüket vesztik. Erőszak és együttérzés terhe alatt vívodnak. Elkezdik, valahol a közepén – a ponton, ahol valamivé, vagy valakivé válnak. 

img_0968_kicsi.jpgAz előadás imázsfotója (forrás: Bakelit Multi Art Center)

Urvi Vora kortárs táncos és kutató New Delhiből. Nemrég fejezte be tánc-antropológiai tanulmányait, melyek alatt modern rítusokkal, performansszal és a performatív affektussal foglalkozott. Egyetemi tanulmányait alkalmazva olyan művészeti projekteket hoz létre, amelyek a test határait, értelmezését, a másik testének politikáját tematizálják. Egyéni munkáit, a SKUM Manifesto-t és az In Loving Memory of Indira Thatcher-t Londonban és Budapesten adta elő. Jelenleg Budapesten él és dolgozik, és folyamatosan rácsodálkozik arra, hogy mennyi mindent képes megtenni a test.

Szemessy Kinga táncos és kutató, akit a részvétel, a hozzáférhetőség és a társadalmi kohézió lehetőségei, fogalmai és modelljei érdeklik. A Budapesti Kortárstánc Főiskolán tanult különböző tánc-technikákat, ezt a megtestesült, gyakorlati tudást ötvözi az antropológiai és színháztudományi tanulmányai során elsajátított módszertanokkal és elméletekkel. Különböző ösztöndíjprogramokban (Fülöp Viktor, CEC ArtsLink etc.) próbálta meg feltérképezni, hogy milyen hibrid gyakorlatok és megközelítések léteznek nemzetközi szinten.

Hosszútávú projektként a testnek mint élő archívumnak a fogalmát kutatta, ez a munka különböző performanszoknak szolgált alapjául Londonban, Helsinkiben, Columbusban (USA) és Budapesten. Jelenleg óraadó tanár a Budapesti Kortárstánc Főiskolán és doktori hallgató a Budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemen.

(Forrás: Bakelit Multi Art Center)

süti beállítások módosítása