„Telivér versenylónak érzem magam, amely több ezer kilométerrel a lábában is vágtázik”

Denis Matvienko, a szentpétervári Mariinszkij Balett szólistája osztotta meg a gondolatait a The Great Gatsby balettshow kapcsán a pályájáról és Budapesthez fűződő viszonyáról.

A The Great Gatsby  F. Scott Fitzgerald  A nagy Gatsby című regénye és Baz Luhrmann 2013-as, kétszeres Oscar-díjas filmje alapján készült, melyben ezúttal neves nemzetközi balett-társulatok táncosai jelenítik meg a húszas évek Amerikájának kicsapongó, élvhajhász világát. 

img_0633_photo_emmanuel_donny-2.jpgDenis Matvienko a The Great Gatsby-ben (fotó: Emmanuel Donny)

A látványos balett-showban a szentpétervári Mariinszkij Balett nyolc szólistája mellett a Complexions Contemporary Ballet (USA), a Kijevi és Odessai Nemzeti Balett táncosai alakítják a dzsessz és a lehetőségek mámorában élő dúsgazdagok kiégett figuráit, akiknek közegében az igaz érzelmeknek legfeljebb csak a körvonalai tűnhetnek fel. A produkció rendező-koreográfusa Dwight Rhoden, aki balett-előadások mellett többek között Prince, Lenny Kravitz, Nina Simon és nem utolsó sorban a Cirque Du Soleil számára készített nagyszabású koreográfiákat.

A nemrég bemutatott, világszerte turnézó balett-show először látható Magyarországon a Szabad Tér Színház meghívására, július 6-án és 7-én, este 9 órától a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. Jegyeket itt lehet rá vásárolni.

Denis Matvienko, az előadás címszereplője nem először jár Budapesten. 1998-ban díjat nyert a Rudolf Nureyev Nemzetközi Balett versenyen Budapesten, és ezt követően néhány alkalommal az Operaház színpadán is fellépett. Azt is elárulta, hogy ezeken túl személyes érzelmei is kötődnek a magyar fővároshoz, ugyanis esküvőjét követően annak idején itt töltötték a mézesheteket Anastasia Matvienkóval, akivel a mostani előadásban is partnerek.

gatsby_015.jpgThe Great Gatsby (forrás: Szabad Tér Színház)

Denis Matvienkónak a szülei is táncosok voltak, ő is mindig az akart lenni, noha – mint elmondta – „sosem gondoltam korábban, hogy a balett ennyire kemény dolog”. A The Great Gatsby kapcsán arról is beszélt, hogy olyan örökérvényű témák teszik időtállóvá, mint a szerelem, a hiúság és a magány. Az előadás több különböző művészeti ágat egyesít: a balett mellett fontos szerep jut a kortárstáncnak és a mozgóképeknek egyaránt. Jártak már vele többek között Párizsban, Berlinben, Bécsben, Vilniusban és Almatiban is.

Korábban rengeteget dolgozott a Mariinszkij Színházban, 2016 óta azonban a Novoszibirszki Opera és Balett Színház balett tagozatának művészeti vezetője. „A Novoszibirszki Színház meghosszabbította a „balett-ifjúságomat”, melyért nem győzök eléggé hálás lenni azoknak a kollégáknak, akikkel ott találkozhattam, és akiknek köszönhetően továbbra sem vesztettem el az emberekbe vetett hitemet” – mondta a táncos ezzel kapcsolatban.

New Yorktól Moszkván át Tokióig a világ számos pontján táncolt már. „A balett mindig és mindenhol számos megoldandó nehézséget tartalmaz, amelyet le kell győznünk. A sikereimnek azokat a darabokat tartom, amelyekben eddig színpadra léphettem, a legnagyobb büszkeségemet pedig a feleségem, Nasztya és a kislányom, Lisa jelentik” – vallja élete legnagyobb kihívásairól, sikereiről és büszkeségéről. 

img_1157_photo_emmanuel_donny.jpgAnastasia és Denis Matvienko az előadásban (fotó: Emmanuel Donny)

Matvienko harminckilenc éves. Hogyan látja önmagát és mindmáig aktív munkanapjait? „A napjaimat egy lóéhoz hasonlítva jelenleg leginkább egy olyan telivér versenylónak érzem magam, amelynek már több ezer kilométer van a lábában, de még mindig vágtázik. Lenyűgöző állat, de fáradt” – vallja, hozzátéve – „Azokban a ritka pillanatokban, amikor kicsit megáll és hátranéz, belegondol, milyen nagy utat tett meg milyen rövid idő alatt – és úgy érzi, hogy nem olyan rossz ez. A lábai már fájnak olykor, a patkója is leesett, de még mindig imádja!

(Támogatott tartalom. Forrás: Szabad Tér Színház)

Kapcsolódó cikkek

Nagyszabású jubileumi évad az idei Budapesti Nyári Fesztiválon

süti beállítások módosítása