Miniévad és díjak átadása a Nagyváradi Szigligeti Színházban

A POSZT-ra meghívást kapott A kaukázusi krétakör című előadással ért véget a Szigligeti Színház Miniévada. A záróprodukciót követően díjátadó gálára is sor került. 

A díjazások sorát a Kiss Stúdió Színház által alapított Varga Vilmos-díj nyitotta. Az erdélyi magyar színjátszás doyenje emlékére alapított díjat a Szigligeti Társulat örökös tagjának özvegye, Kiss Törék Ildikó, illetve fia, Varga Zsombor adták át Tasnádi-Sáhy Noémi színművésznek.  

A társulati szavazatok alapján, az évadban legjobbnak ítélt, 35. életévét be nem töltött színésznek járó Földes Kati-díjal jutalmazták Sebestyén Hunort. A Szigligeti Színház örökbérletet adományozott Jakab Ibolyának, aki hosszú évtizede hűséges nézője és bérletese a teátrumnak.   

1528100947_img_9396.jpgA teátrum díjazottai (forrás: Nagyváradi Szigligeti Színház)

Nyugdíjba vonulásuk alkalmából Lőrincz Matild öltöztetőt, illetve Szabó Ilonka fodrászt, áldozatos munkájukért pedig a műhely dolgozóit, Tóth Krisztinát, Szűcs Emíliát, Kiss Ernőt, Szűcs Lászlót, Szabó Ioant és Tóth Sándort köszöntötték a szervezők.  

A Kulissza-díjat a színház azon munkatársaink munkájának elismeréseképpen alapította, akik a színfalak mögül járulnak hozzá előadásaink sikeréhez. A színház alkalmazottainak szavazatai, illetve a művészeti igazgatók döntése nyomán odaítélt díj mellé járó pénzjutalmat az Europrint ajánlotta fel. Kulissza-díjat vehetett át Fekete Enikő művészeti titkár, illetve Zsurka József főhangosító. 

A Szigligeti Önkéntesek Csoportja díjat adott át Sebestyén Hunor színművésznek, Tőkés Imola táncosnak, illetve Hanyecz-Debelka Róbert bábművésznek. A Bihari Napló olvasói szavazatai, az internetes szavazás és a Miniévad alatt leadott szavazatok eredménye alapján a 2017/2018-as évad Közönségdíjas színésze Szotyori József lett.  

A Miniévad előadásait a hagyományokhoz híven szakmai zsűri követte végig. A zsűri tagjai Turbuly Lilla színikritikus, Varga Anikó színikritikus, a Játéktér folyóirat főszerkesztője, Mircea Morariu színikritikus, Szalay Tamás koreográfus, rendező, táncdramaturg, a Magyar Táncművészek Szövetségének titkára, illetve Tarnóczi Jakab színházrendező voltak, ők döntöttek a Nívódíjak odaítéléséről. 

A Miniévad díjazottjai 

A legjobb táncos: Tőkés Imola
A legjobb bábművész: Vári Vivien
A legjobb férfi mellékszereplő: Dimény Levente
A legjobb női mellékszereplő: Fábián Enikő
A legjobb női főszereplő: Tasnádi-Sáhy Noémi
A legjobb férfi főszereplő: Hunyadi István és Sebestyén Hunor.  

A társulati díjátadó gálán Életműdíjjal tüntették ki Nagy Béla, színháztörténészt, a Szigligeti Társulat egykori irodalmi titkárát. Laudációjában, Hajdu Géza színművész elmondta: „Ma már hiányoznak a színházakból a Nagy Bélák, a sokoldalú lexikális tudásukkal, művészi ízlésükkel. Büszkék lehetünk, hogy nekünk majdnem húsz évig vigyázta, odaadóan szolgálta a munkánkat”.  

A díjátadó gála végén, Czvikker Katalin főigazgató, illetve Novák Eszter, a Szigligeti Társulat művészeti vezetője emlékplakettet és -albumot adtak át Dimény Leventének, a Nagyvárad Táncegyüttes leköszönő művészeti igazgatójának. 

(Forrás: Nagyváradi Szigligeti Színház)