Lovas Rozi és Porogi Ádám nyerte el a Radnótiban a legjobbaknak járó díjat

A színház következő évadában Valló Péter mellett Sebestyén Aba, Hajdu Szabolcs, Zsótér Sándor és várhatóan Alföldi Róbert is fog rendezni.

A Radnóti Színház nyolc bemutatóval és számos szakmai programmal, 217 előadással és rekordnak számító nézőszámmal (50 392), 103,11%-os látogatottsággal zárta az idei évadot.

szinpadhasogato_lovas_rozi.jpgLovas Rozi színpadot hasogat (fotó: Brozsek Niki)

Az évadzáró társulati ülésen kiosztották a szokásos radnótis díjakat. A társulat Lovas Rozinak szavazta a legjobb színésznő díját, a legjobb színész pedig Porogi Ádám lett. Kicsi-díjat is osztottaA díjazottak (k a legjobb epizódszerepért, amelyet Rusznák András nyert el. A közönség pedig legjobb, legszeretettebb színészüknek Pál Andrást választotta.

29 év után nyugdíjba ment Őri Rózsa rendezőasszisztens, akinek a Bárány Boldizsár című rendezése továbbra is műsoron marad. Sikerrel szerepelt a színház III. Richárd előadása a POSZT-on. Az előadás elhozta a szakmai zsűri több díját is: a legjobb női mellékszereplő Kováts Adél lett, a legjobb jelmeztervező Nagy Fruzsina (megosztva egy másik előadással, A kaukázusi krétakörrel – Katona József Színház), a legjobb fényterv díját pedig Baumgartner Sándor nyerte el.

A következő évadot Valló Péter rendezése nyitja októberi premierrel, a további bemutatókra Kováts Adél, a Radnóti Színház igazgatója Sebestyén Abát, Hajdu Szabolcsot, Zsótér Sándort kérte fel. Várhatóan Alföldi Róbert is rendez a színházban az évad második felében.

Egy új taggal bővül a Radnóti társulata, Vilmányi Benett szerződik a színházhoz.

dijazottak_radnoti.jpgA díjazottak (fotó: Hevesi Szabó Lujza)

Költözik-e a Radnóti?

Nem. Egy korábbi közleményünkben jeleztük, hogy speciális évad előtt áll a Radnóti Színház a 2018|2019-es évadban. A Paulay Ede utca 52. szám alatti ingatlannal a Radnóti több mint húsz éve él társbérletben egy örökölt jogviszony miatt. A színpadunk egy része a szomszédos épülethez tartozik, és a díszletszállításunk is ezen az épületen keresztül történik. Előreláthatólag a szomszéd ház bontása és építése 2018 nyarán indul, amely így átmenetileg érinti a színházunk működését is. A színpad mélysége megszűnik egy évadra, csak egy leszűkített játékterünk marad.

Az építkezés ideje alatt is biztosítva lesz a Radnóti Színház működése, nem költözünk el, nem zárunk be. A kisebb színpadot igénylő előadásainkat megtartjuk a Nagymező utcában, beleértve a tervezett bemutatóinkat is, amelyek már a megváltozott körülmények között születnek, ám a nagyobb színpadot igénylő repertoár-előadásainkat és az új bemutatóinkból egyet más helyszínen játszunk majd.

Június 18-án tartottunk egy „színpadhasogató” partit, ahol vendégül láttuk a Radnótiban megfordult színészeket, alkotókat. Ezektől az emlékekkel teli fadaraboktól méltóképpen köszöntünk el, darabokra vágtuk és szétosztottuk azok között, akik vállalták, hogy a deszkákból egyedi alkotásokat hoznak majd létre. Terveink szerint ezeket a műalkotásokat a Színházak Éjszakáján állítjuk ki, a Keres Emil Próbateremben.

szinpadhasogato_5.jpgSzínpadhasogatás Martinovics Dorina módra (fotó: Brozsek Niki)

Radnóti trip, avagy melyikkel hová kirándulnak?

A Radnóti Színház hat helyszínen lesz jelen a VI., VII. és XIV. kerületben vendégelőadásaival. Az Ádám almái és a III. Richárd című előadásaiknak a Pesti Magyar Színháztól bérelnek színháztermet, a Futótűz és A párnaember pedig az Ódry Színpadra kerül. A Bárány Boldizsár című felújított előadás továbbra is a Stefánia Palotában láthatja a közönség, a Kezdhetek folytatódni Petri-estet a Keres Emil Próbateremben. A Radnótiban marad továbbra is az Üvegfigurák, az Egy piaci nap, a színArany, Viva Bartók! és a Szövegséták Esterházyval. Egy előadásukat „altatják”, de nem veszik le a repertoárról, ez az Iván, a rettenet. A TESLA Loft termében is tartanak bemutatót.

Milyen bemutatók lesznek a következő évadban?

Alekszandr Nyikolajevics Osztrovszkij: A művésznő és rajongói

Valló Péter a Farkasok és bárányok után ezúttal ismét egy Osztrovszkij-művet állít színpadra a Radnótiban, Morcsányi Géza friss fordításában, amelynek eredeti címe Tehetségek és tisztelők. A színházi világban játszódó orosz komédia a fiatalok vágyai és a boldoguláshoz szükséges kompromisszumok ellentétét járja körül, középpontjában egy színésznő kiárusításával – a Radnótiban mindez több mint százharminc évvel az ősbemutató után, a #metoo mozgalom korában kerül színpadra október 20-án. Szereplők: Bálint András, Börcsök Enikő, Kelemen József, Konfár Erik eh., Lovas Rozi, Pál András, Porogi Ádám, Rusznák András, Sodró Eliza, Schneider Zoltán.
Előadás helyszíne: Radnóti színház

szinpadhasogato_7_1.jpgBálint András és Kováts Adél (fotó: Brozsek Niki)

Székely Csaba: 10

A Bánya-trilógiával híressé vált erdélyi drámaíró, Székely Csaba legújabb színdarabját a Tízparancsolat ihlette. A darabban minden parancsolatból kifejlődik egy-egy emberi sors, a szereplők találkoznak, életük keresztezi egymást. Ez a tabló hol szórakoztatóan, hol megrendítően beszél bűnről és vezeklésről, vágyról és kísértésről – és a sorsunkat meghatározó bonyolult összefüggésrendszerekről. Az előadást Székely Csaba állandó alkotótársa, Sebestyén Aba rendezi. Az ősbemutatót december 22-én tartják. Szereplők: Kováts Adél, László Zsolt, Lovas Rozi, Martinovics Dorina, Márfi Márk eh., Pál András, Schneider Zoltán, Sodró Eliza, Tóth Ildikó, Vilmányi Benett.
Előadás helyszíne: Radnóti Színház

Branden Jacobs-Jenkins: Gloria

A harminchárom éves Branden Jacobs-Jenkins az egyik legizgalmasabb kortárs amerikai drámaíró, akit Gloria című drámájáért 2016-ban Pulitzer-díjra jelöltek. A szatíra egy sikeres New York-i magazin irodájában játszódik, ahol az asszisztensek igyekeznek mindent megtenni azért, hogy önmagukat a lehető legjobban pozicionálják. A darab a húszas-harmincas generáció aktuális témáit járja körül: a munkaerőpiacon való boldogulás lehetőségeit, az önmarketing és a félelmek viszonyát és az egymástól való elszigetelődés veszélyeit. Az előadást a nemzetközi hírű filmrendező, Hajdu Szabolcs rendezi, a drámát a színház felkérésére a népszerű, fiatal magyar író, Totth Benedek fordította. Bemutató: 2019. március 3. Szereplők: Lovas Rozi, Martinovics Dorina, Porogi Ádám, Sodró Eliza, Rusznák András, Vilmányi Benett.
Előadás helyszíne: Tesla 

(Forrás: Radnóti  Színház)

süti beállítások módosítása