Évadot hirdettek a budapesti Katonában

Emellett Ujlaki Dénes és Elek Ferenc társulati díjat kapott, és két taggal bővül a társulat.  

A júniusban záródó színházi évadban a budapesti Katona József Színház három játszóhelyének 716 előadását összesen mintegy 131 ezer néző látta, ami az elmúlt évekhez hasonlóan idén is a színház történetének leglátogatottabb évadját hozta.

A hagyományoknak megfelelően a Katona évadzáró társulati ülésén átadták a belső művészeti elismeréseket. Vasárnap délelőtt így a színművész kollégák szavazatai alapján a legjobb, harminc mondatnál kevesebb szöveggel járó alakításért megítélt PUKK-díjat Elek Ferenc kapta, a Háztűznében nyújtott játékáért. Az évad egészében nyújtott kiemelkedő teljesítményért járó Máthé Erzsi-díjat – amelyet thé Erzsi tizenöt éve alapított és saját erőből tart fent azóta is – Ujlaki Dénes vehette át. Az évadban legtöbbször, 200-szor Kocsis Gergely lépett színpadra, őt 197-197 előadással Szirtes Ági és Elek Ferenc követte. 

ujlaki.jpgUjlaki Dénes

Ősztől két új taggal bővül a társulat: Bányai Kelemen Barna, aki korábban a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház, majd a szombathelyi Weöres Sándor Színház tagja volt, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetemen Fullajtár Andrea és Zsámbéki Gábor osztályában idén végzett Vizi Dávid csatlakozik a Katonához. 

Színházpedagógiai programjuk, a Behívó a következő évadban részben átalakul. Az iskoláknak, gyerekeknek és felnőtteknek kínált programok mellett új, projekt alapú munkákat is indítanak, melyek több generáció részvételével kapcsolódnak a színház új bemutatóihoz. Eltáv nevű felzárkóztatási programjuk pedig jövőre már a harmadik évét kezdi meg. Szúcs-Bányatelep mellett ősztől egy másik Heves megyei szegregátumban is folytatják a munkát, hogy a fővárosi fiatalok, felnőttek és az ott élő romák közösen élhessék át a színház társadalomformáló erejét. 

A Katona József Színház a 2018/19-es évad első bemutatóit decemberben tartja. A több író művéből összeállított Johanna című előadást Hegymegi Máté rendezi a Kamrában, ezzel párhuzamosan Szuhovo Kobilin, 19. századi orosz író Az ügy című művét Ascher Tamás viszi színre a nagyszínpadon.  Ugyanebben a hónapban debütál Heinrich von Kleist Pentheszileia című darabja, melyet Tarnóczi Jakab, egyetemi hallgató állít színpadra a Sufniban.

katona_tarsulati_1718_domolky_daniel_web.jpgA színház társulata (fotó: Dömölky Dániel)

2019 márciusában Csehov Platonovjának bemutatójára kerül sor Székely Kriszta rendezésében a Kamrában, míg Máté Gábor  Rozsdatemető 2.0 címen, Fejes Endre regényének Tasnádi István által írt új adaptációját rendezi a nagyszínpadon.

A következő évad két utolsó premierjét májusban tartják: a Kamrában Tar Sándor Szürke galamb című művét Gothár Péter rendezésében láthatják a nézők, Federico Garcia Lorca Öt év múlva című darabját pedig Zsámbéki Gábor viszi színre a nagyszínpadon.

(Forrás: Katona József Színház, Budapest)

süti beállítások módosítása