Ma kezdődik a Szegedi Szabadtéri Játékok idei évada

Verdi Rigoletto című operájával indul ma este a 87. évad. A Rómeó és Júliát, Molière Úrhatnám polgárát és az Apáca Showt is bemutatják Szegeden.

Az olasz zeneszerző egyik legnépszerűbb operáját Harangozó Gyula, a fesztivál művészeti vezetője viszi színpadra. A címszerepet Ludovik Kendi énekli, Gildát Keszei Bori, a herceget pedig László Boldizsár alakítja. Az előadás látványvilágát Tihanyi Ildi és Náray Tamás tervezték meg: a báli nyitójelenetben egy divatshow látható, a színpadképet pedig a többméteres bohócsapkát formáló díszlet koronázza.

rigo.jpgRigoletto (fotó: Dusha Béla)

A bemutató előkészületei mellett Hegedűs D. Géza rendező vezetésével már zajlanak a Shakespeare-sorozatot folytató Rómeó és Júlia próbái. Antal Csaba látványos, a '20-as, '30-as évek Olaszországát idéző díszletében és jelmezeiben a vakmerő szerelmeseket július végén Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka alakítja, valamint színpadra lép többek közt Szabó Győző, Hajdu Steve, Kamarás Iván és Hegyi Barbara is.

Minden idők egyik legkedveltebb musicalje, a Hegedűs a háztetőn idén szerepel először a fesztivál műsorán. Tevje, a tejesember és Anatevka polgárainak története Alföldi Róbert rendezésében érkezik Szegedre. A főbb szerepeket Stohl András, Csákányi Eszter, Hevér Gábor, Éder Enikő, Tóth Gabi, Bánfalvi Eszter, Fehér Tibor, Makranczi Zalán és Náray Erika játsszák.

Július közepén visszatér a Dóm térre a tavalyi előadás, A Notre Dame-i toronyőr. A produkcióban Veréb Tamás alakítja Quasimodót, Gubik Petra Esmeraldát, Szabó P. Szilveszter Frollo főesperest, Kocsis Dénes pedig Phoebus kapitányt.

notre_1.jpgNotre Dame-i toronyőr (forrás: Budapesti Operettszínház)

Molière komédiáját, az Úrhatnám polgárt láthatja a közönség Herczeg T. Tamás rendezésében a Kálvária sugárúti REÖK Stúdiószínpadon július 20-tól 22-ig. A magyar szöveget Parti Nagy Lajos jegyzi, az előadás közreműködői többek között Balog József, Kosztolányi József, Sebők Maya és Sorbán Csaba, valamint Szirtes Edina Mókus zeneszerző és Bianca Imelda Jeremias látványtervező.

A 90-es évek filmvígjátékából készült az Apáca Show, melyet először augusztus 11-től láthat Magyarországon a közönség. A musical soul- és disco-dallamokkal fűszerezett zenéjét a nyolcszoros Oscar-díjas zeneszerző, Alan Menken írta. A főszereplő Deloris karakterét Peller Annára és Sári Éváre bízta a rendező, Szente Vajk. Molnár Piroska és Janza Kata alakítja majd – szintén kettős szereposztásban – a zárdafőnöknőt. Feke Pál lesz a rendőrtiszt, Alföldi Róbert pedig gengszterként lép színpadra.

(Forrás: MTI)

Kapcsolódó cikkek

Plusz Apáca Show és Úrhatnám polgár a Szegedi Szabadtérin
Ezt láthatjuk jövő nyáron a Szegedi Szabadtérin
Herczeg Tamás marad a Szegedi Szabadtéri Játékokat élén
Shakespeare a párnája és Wagnerrel takarózik

süti beállítások módosítása