Az újvidékek POSZT-ot is megjárt előadása kapta a kisvárdai színházi fesztivál fődíját

A Borisz Davidovics síremléke bizonyult a legjobbnak a szakmai zsűri döntése alapján a Magyar Színházak 30. Kisvárdai Fesztiválján.

A jubileumi színházi fesztiválon huszonnégy hazai és határon túli magyar színtársulat huszonnyolc produkciót mutatott be a kisvárdai közönségnek.

borisz_2.jpgBorisz Davidovics síremléke (forrás: Újvidéki Színház)

A legjobb társulatnak a Chioggiai csetepaté című előadás bemutatásáért a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színházat választották, a legjobb színpadi zenéért járó elismerést – a Phaedra című dráma zenéjéért – Bocsárdi Magor vehette át. A legjobb látvány díját szintén a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház által színpadra állított Phaedra kapta.

A legjobb férfi főszereplő elismerést Mészáros Árpád, a Borisz Davidovics síremléke és a Víg könnyek című előadásban nyújtott alakításáért kapta meg, a legjobb női főszereplőnek pedig a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának bemutatójában, a Hedda Gablerben szereplő Varga Andreát választották.

A legjobb férfi és női mellékszereplők elismeréseit Erdei Gábor és Bandor Éva vette át; előbbi színművész az Alice és a Chioggiai csetepaté című előadásokban, míg színésztársát A félkegyelmű című előadásban nyújtott alakításáért jutalmazták. A legígéretesebb tehetségnek alapított Teplánszky-díjat Sebestyén Hunor, a Nagyváradi Szigligeti Színház művésze kapta a Kapufa és öngól című előadásban nyújtott alakításáért.

05-chioggiai-tasz.jpgChioggiai csetepaté (forrás: Tamási Áron Színház)

A szakmai zsűri döntése alapján a fesztivál legizgalmasabb színházi kísérletének díjában a Hajnali 4 című előadás színpadra állításáért a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház részesült.

Kisvárda polgármesterének elismerését Pál Ferenczi Gyöngyi, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház színművésze vihette haza. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma életműdíjjal jutalmazta Vidnyánszky Éva nyugalmazott középiskolai tanárt, valamint Bíró József színművészt, a marosvásárhelyi és kolozsvári társulatok tagját.

A közönségdíjat a Komáromi Jókai Színház A félkegyelmű című drámája kapta, a diákzsűri okleveleit pedig a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Augusztus, a Újvidéki Művészeti Akadémia Zabhegyező, illetve a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem Színház és Televízió Kar és a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió koprodukciójában bemutatott A tavasz ébredése című előadásai érdemelték ki.

(Forrás: MTI, Szinhaz.hu)

Kapcsolódó cikkek

„A háború következményeit kellene fejtegetni” (Borisz Davidovics síremléke)
Merész döntés – Ők az idei POSZT díjazottjai!
Huszonöt előadás lesz látható a 30. kisvárdai színházi fesztiválon
Kisvárda - „A körülmények nem alkalmasak egy ilyen rendezvényre”

süti beállítások módosítása