Álomszerű mesét varázsol a kommunizmusból a Pájinkás János

Sárkányok, transzszibériai expressz, pálinkával itatott kisgyermek, Soharóza kórus, cáratyuska, akiből végül szappan lesz. 

Álomszerű és szívszaggató mese vár ránk július 19-én, a Szentendrei Teátrum műsorán. Tavaly indította el FRISS elnevezésű programját a Szentendrei Teátrum. Az előadássorozat alkalmával a színművészeti egyetemek hallgatói mutatják be színész- és rendezővizsgáikat, valamint újító szellemű, friss formációk hozzák létre előadásaikat. Az idei nyár során is több ilyen produkció várja a fesztivál közönségét. 

edv_5350.jpgBorsi-Balogh Máté az előadásban (fotó: Éder Vera)

Július 19-én, csütörtökön 20:30-tól például a Pájinkás János, melyet a Színház- és Filmművészeti Egyetem rendező szakos hallgatója, Tárnoki Márk álmodott színpadra Kárpáti Péter darabja alapján. Az „álom” kifejezés elég pontosan jelöli meg az előadás hangulatát. Az alkotók a XX. század nem túlságosan dicsőséges évtizedeit, egészen pontosan a kommunizmust varázsolják tündérmesévé. A szívszorító paródia pedig tele van izgalmas, meglepő, ötletes színházi megoldásokkal, és még a Soharóza kórus is közreműködik a produkcióban.  

A történet szerint Pájinkás János, aki születésétől kezdve nem evett-ivott mást, csak pálinkát, miután egy szempillantás alatt csecsemőből felnőtté vált, elindult, hogy megjavítsa Oroszországot, és legyőzze a sárkányokat, akik a napot készülnek levenni az égről. A címszereplőt Hajdu Tibor alakítja, a darab másik hősét, Nemtudomkát, az elátkozott kertészbojtárt Georgita Máté Dezső, a cár szerepében pedig Borsi-Balogh Máté látható.

(Forrás: Szentendrei Teátrum)

süti beállítások módosítása